Με τα προσφυγικά ναυάγια να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση – μόνο τα ξημερώματα της Κυριακής πνίγηκαν έντεκα άνθρωποι, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε μεταξύ τουρκικών παραλίων και Σάμου – η δημόσια συζήτηση για τον φράχτη του Έβρου και τη δημιουργία ασφαλούς διόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα. 

Ads

Το ζήτημα υπογράμισσαν οι κινητοποιήσεις και η πορεία του περασμένου Σαββάτου στον Έβρο, με σύνθημα «Να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο, να γκρεμίσουμε το φράχτη του Έβρου» από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλγα Γεροβασίλη: Μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής

«Στις σημερινές συνθήκες ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να ανοίξει μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη για το ζήτημα του φράχτη στον Έβρο, 

Ads

«Διαφορετικά, το άνοιγμα ενός φράχτη δημιουργεί τον κίνδυνο να υψωθούν μονομερώς άλλοι και αυτό δεν βοηθάει στην ανθρωπιστική διαχείριση του προβλήματος», σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη και καταλήγει: 

«Η άμεση λύση, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να είναι η δημιουργία σημείων υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη μιλώντας στον Real. 

Γιάννης Μουζάλας: Στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις 

Αποδεκτό από την κυβέρνηση και σε σωστή ιδεολογική και πολιτική βάση είναι το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το γκρέμισμα του φράχτη να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, ενώ αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνει τα προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για την Ελλάδα».

Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Μουζάλας θυμίζει ότι το πέρασμα στον Έβρο δεν ήταν αναίμακτο.

«Το ζήτημα δεν είναι να μην έχουμε νεκρούς στο Αιγαίο και να έχουμε στον Έβρο. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινής ευθύνης που περιλαμβάνει τη συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να γίνεται ομαλά η ροή, όπως επίσης να σταματήσουν οι άλλες χώρες να κατασκευάζουν φράχτες και να ανοιγοκλείνουν τα σύνορά τους», τονίζει.

Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Τόσκας 

O Θοδωρής Δρίτσας σημειώνει μιλώντας επίσης στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως το πέρασμα στον Εβρο έχει βαφτεί κι αυτό με αίμα προσφύγων, ωστόσο το γκρέμισμα του φράχτη δεν αποτελεί λύση για την προστασία της ζωής των προσφύγων, ούτε για τον απεγκλωβισμό τους από τα κυκλώματα διακίνησης, ενώ αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για τους ίδιους και για την Ελλάδα, εγκλωβίζοντάς τους εδώ.

«Οι τραγωδίες στα νερά του Αιγαίου, αλλά και σε όλους τους χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς, μας επιβάλλουν την ανάγκη συνολικής στρατηγικής», τονίζει ο κ. Δρίτσας.

Ο κ. Τόσκας δηλώνει πως «η ορθή από ανθρωπιστικής πλευράς λύση είναι η ασφαλής και νόμιμη απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες που επιθυμούν στην Ευρώπη, κάτι που έχει προταθεί και από τον κ. Γιούνκερ».