«Μόλις ολοκληρώθηκε μία πραγματικά συνεδρίαση, με ισχυρή, όμως πλειοψηφία. Εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup, θα δώσει και εκεί τη μάχη. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης., σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών από το ελληνικό κοινοβούλιο με 22 «ναι», αλλά και μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Από τώρα μέχρι τότε, αλλά και στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα. Στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, η οποία είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοιχτά», είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Πραγματικά σήμερα είχαμε μία μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε, όμως, και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Επομένως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μέσα στη συνεδρίαση, στην ομιλία του, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ. Κανονισμός και Σύνταγμα, ό,τι λέει. Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα», κατέληξε.

Σε ερώτηση εάν ερμηνεύει το «καταψηφίζουμε, αλλά στηρίζουμε» η Κυβερνητική Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ερμηνεύω τίποτα, είμαι σαφής. Οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα ακολουθήσουν θα είναι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Ό,τι λέει».

Ads

Ερωτηθείσα η Όλγα Γεροβασίλη, εάν θα δρομολογηθεί, ό,τι είναι να δρομολογηθεί, μετά τις 20 Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία της εκταμίευσης της δόσης, δήλωσε: «Σας είπα ποιες είναι οι προτεραιότητες. Η κυβέρνηση και ο καθένας σήμερα εδώ πήρε την ευθύνη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο που επέλεξε, και ο καθένας θα κριθεί γι’ αυτό. Η υπερψήφιση σήμερα της συμφωνίας από τη Βουλή δείχνει, σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση και πλειοψηφικό σχήμα στη Βουλή, πλειοψηφικός αριθμός, υπηρετούν σήμερα τη μέγιστη ανάγκη της χώρας, η οποία είναι -σας εξήγησα τα βήματα- σήμερα το Eurogroup, στη συνέχεια εκταμίευση της δόσης και έπεται η μεγάλη διαδρομή. Νομίζω ότι είπα οι ενέργειες θα γίνουν στα πλαίσια του Κανονισμού και του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος».

Σε ερώτηση εάν προβλέπονται διαδικασίες κατά των διαφωνούντων από τον Πρωθυπουργό, με βάση τις κομματικές διαδικασίες, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν ανέφερα τέτοιο θέμα. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική στιγμή και στην ανάγκη του ελληνικού λαού και θα κριθεί από αυτό. Μίλησα για ενέργειες, όχι με βάση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους Κανονισμούς, μίλησα για ενέργειες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Μέχρι εδώ για σήμερα».

Σε τελευταία ερώτηση εάν ο Κανονισμός και το Σύνταγμα αφορούν και στην πρόεδρο της Βουλής, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: «Νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής. Σας ευχαριστώ πολύ».