Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL που συνυπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι – μεταξύ αυτών και ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα -, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν ότι οι ερευνητές της OLAF διαθέτουν αναλυτικές αποδείξεις ότι η ηγεσία (management) της Frontex κατέβαλε προσπάθεια να συγκαλύψει τις επαναπροωθήσεις, παρά τις σχετικές αντιρρήσεις συνεργατών της. Εμπιστευτικές, αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, που έχουν περιέλθει στην κατοχή του SPIEGEL και του (οργανισμού ερευνητικής δημοσιογραφίας) Lighthouse Reports, στηρίζουν αυτή τη διαπίστωση. Δείχνουν ότι ο Λετζερί είχε από νωρίς ξεκάθαρες αποδείξεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις».

Ads

Το γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει συγκεκριμένη αναφορά για επαναπροώθηση που, όπως υποστηρίζει, έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2020 βόρεια της Λέσβου και στη συνέχεια αναφέρει: «Σύμφωνα με το καταστατικό της Frontex η υπηρεσία όχι μόνο δεν επιτρέπεται να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και υποχρεούται να αποτρέπει τέτοιες παραβιάσεις. Όμως ο Λετζερί έκανε το αντίθετο: ανέλαβε προσωπικά τη διερεύνηση και δεν χαρακτήρισε το περιστατικό ως ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι οι συνεργάτες του έκαναν ξεκάθαρα λόγο για pushback, όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα της Frontex.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Λετζερί παρέκαμψε την υποχρέωση να ασχοληθεί με το περιστατικό η εντεταλμένη της Frontex για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι το ζήτημα των επαναπροωθήσεων θα φτάσει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

Ads

«Η ΜΚΟ Front-Lex προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκπροσωπώντας τον Αλάα Χαμουντί, έναν νεαρό Σύρο, τον οποίο έλληνες συνοριοφύλακες έσυραν στη θάλασσα και άφησαν έκθετο σε μία σωστική σχεδία στα ανοιχτά της Σάμου στις 29 Απριλίου 2020. Σύμφωνα με έρευνα του SPIEGEL και του Lighthouse Reports τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πέταξε από πάνω του ένα αεροσκάφος της Frontex. Η ομάδα των δικηγόρων Ομέρ Σατς, Ιφτάχ Κοέν και Αμάντα Μούσκο Έκλουντ απαιτεί να του καταβληθεί μισό εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση».

Πηγή: Deutsche Welle