Η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι το βασικό θέμα σχολιασμού του γερμανόφωνου Τύπου. Με αφορμή αυτό εξετάζεται και η γενικότερη οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ γίνεται αναφορά στην πάγια πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δείχνουν να επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Ads

«Μια απομείωση του χρέους είναι αναπόφευκτη. Αυτό θεωρεί και το ΔΝΤ. Η καγκελάριος όμως δεν θέλει ένα κούρεμα και παράλληλα θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ. Και τα δύο δεν γίνεται», γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου.

«Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, παραμένει ακόμα ανοιχτό, αν η Ελλάδα θα πληρώνει ή όχι στο μέλλον με ευρώ. Υπεύθυνη για αυτό είναι κυρίως η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ακολουθούν μια δυσβάσταχτη πολιτική. Από τη μια πλευρά ζητούν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο σχέδιο παροχής δανείων ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και από την άλλη αρνούνται να προσφέρουν στην ελληνική πλευρά οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των οφειλών στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», αναφέρει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Αυτή η προφανώς καταστροφική πολιτική ενισχύει την υποψία ότι ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, τον οποίο καλύπτει η καγκελάριος, ακολουθεί τον ίδιο στόχο με αυτόν που είχε πριν από την επίτευξη συμφωνίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (…). Χωρίς κούρεμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα. Εάν αυτή την άποψη αποδεχθούν σθεναρά και δεσμευτικά το Παρίσι και η Ρώμη, ίσως οι σκληροί του Βερολίνου να λογικευθούν».

Ads

H Tageszeitung επισημαίνει μέσω του τίτλου της ότι «Το χρηματιστήριο είναι το μικρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα» και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα πρόγραμμα που έχει καταρχάς συμφωνηθεί με τους δανειστές, όμως είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί.

Για την εφημερίδα η λύση είναι η εξής: «Το καλύτερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας. Ένα μέρος των χρεών να διαγραφεί και ένα άλλο μέρος να αναδιαρθρωθεί. Το πρόγραμμα λιτότητας να ξεχαστεί σιγά-σιγά. Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα κερδίσει χρόνο για να γίνουν επιτέλους ορισμένες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις και για να προχωρήσουν ορισμένες επενδύσεις για το μέλλον, οι οποίες θα προωθηθούν με χρήματα της Ε.Ε. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει, αν λειτουργήσει. Και ακόμα κάτι: αυτό το ξέρουν όλοι».

Πιο επικριτική η ματιά της Kölner Stadt Anzeiger για την κυβέρνηση Τσίπρα: «Ποτέ πριν στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία ένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλο οικονομικό κακό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με την απερίσκεπτη ανακοίνωση ενός περιττού δημοψηφίσματος ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε κρίση των τραπεζών, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες. Μόνο την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του μετά από την αναγκαστική διακοπή χάθηκαν λογιστικά περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια».

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών: «Στην αρχή της διαπραγμάτευσης οι δείκτες έπεσαν στο κενό. Και ακόμα δεν φαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα. Οι πτωτικές τάσεις καταρχάς θα συνεχιστούν. “Πριν βελτιωθεί η κατάσταση, τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα” προέβλεψε το βράδυ της Δευτέρα ένας χρηματιστής».

Πηγή: Deutsche Welle