Οι επαφές του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους ομολόγους τους αλλά και αξιωματούχους, μονοπωλούν για άλλη μία μέρα το ενδιαφέρον των γερμανικών εφημερίδων. Οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με τις γερμανικές εφημερίδες να βλέπουν την Ευρώπη να ακούει μεν, αλλά να μην θέλει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Ads

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση Τύπου της DW:

Αναλύοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, η Berliner Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Το πόκερ ξεκινά», σημειώνει ότι πλέον η Ευρώπη ακούει. «Προς το παρόν τουλάχιστον οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακούσουν, μιας και η ‘ομάδα Τσίπρα’ εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Τόσο αντισυμβατική είναι η νέα ελληνική πολιτική χωρίς γραβάτα. Από τη μια πλευρά η Αθήνα υποδέχεται την Ευρώπη πολύ φιλικά, όπως έγινε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και από την άλλη ‘αποπέμπει’ έμμεσα τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Μια η Αθήνα υψώνει τους τόνους, μια αναζητεί τον συμβιβασμό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα, αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα οικονομική στήριξη. Εκ των υστέρων έκανε λόγο για προβλήματα στη μετάφραση. Ένα λεπτό τρικ», γράφει η εφημερίδα.

H Süddeutsche Zeitung από την άλλη, αναλύει τον ρόλο κλειδί που η Γαλλία αναμένεται να παίξει, στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.  «Ένα κούρεμα, όπως ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε ο Φρανσουά Ολάντ -μιας και η Γαλλία είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πιστωτής της Ελλάδας- και ούτε φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ. Μόνο που ο Γάλλος πρόεδρος μεταφέρει το μήνυμα στους συνομιλητές του με διαφορετικό τρόπο, λιγότερο ωμά, πιο χαλαρά. Σε στενό συντονισμό με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, το Παρίσι θα δώσει μαθήματα στην Ελλάδα για την τέχνη με την οποία ρυθμίζεται ο λεπτεπίλεπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός. Μια μικρή αλλαγή στα επιτόκια εδώ, μια επιμήκυνση της αποπληρωμής εκεί, έτσι ώστε τελικά όλα να ταιριάξουν», σημειώνει η εφημερίδα.

Ads

Για οπισθοχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εγκαταλείπει γρήγορα της θέσεις της. «Ίσως να προσδοκούσε ότι μετά τη νίκη της στις εκλογές κυβερνήσεις άλλων χωρών θα συμμαχούσαν μαζί της στη μάχη κατά της λιτότητας», γράφει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Άδικος κόπος! Ούτε η κυβέρνηση στη Ρώμη, ούτε στο Παρίσι θα εμπλακούν σε παιχνίδι κατά της Γερμανίας. Αυτό το μάθημα φαίνεται ότι το μαθαίνουν γρήγορα οι συγκυβερνώντες στην Αθήνα. Εντυπωσιακό είναι ωστόσο πόσο απροετοίμαστος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και για μήνες διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει στις εκλογές. Πολλά από αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες έμοιαζαν αυθόρμητα, απροετοίμαστα, ερασιτεχνικά. Ορθά το Βερολίνο αναμένει μέχρι η κυβέρνηση Τσίπρα να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο».