Τα πυρά του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος δέχτηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γιατί «με τις ευμενείς του δηλώσεις για την Ελλάδα υπονομεύει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης». 

Ads

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας της οικονομικής επιτροπής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Βόλφγκανκ Στάιγκερ υποστήριξε μιλώντας στη Handelsblatt ότι «το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έκανε ήδη λάθος προ διετίας όταν τασσόταν υπέρ των ευρωπαϊκών ομολόγων και άρα της κοινοτικοποίησης των χρεών της Ευρώπης». 

«Tώρα ο κύριος Γκάμπριελ προσπαθεί ξανά να ξεχωρίσει από την λάθος πλευρά και σε τελευταία ανάλυση σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων» πρόσθεσε και σημείωσε ότι όποιος επικροτεί τώρα νέα προγράμματα επιδοτήσεων για την Ελλάδα «φροντίζει ώστε να μην κάνει ποτέ η Αθήνα αυτά που πρέπει, όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και το κτηματολόγιο». 

Ο Στάιγκερ αναφέρεται σε δηλώσεις του Γκάμπριελ στην εφημερίδα Tagesspiegel τη Δευτέρα, όπου ο αντικαγκελάριος είχε πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι άλλες χώρες αναμένουν ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις για την προθυμία τους να την βοηθήσουν. Παράλληλα όμως, θα έπρεπε και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, και η Γερμανία, να αναγνωρίσουν ότι δεν αρκεί να σώζονται οι τράπεζες, αλλά πρέπει πάνω από όλα να μετριασθεί η κοινωνική σκληρότητα στην Ελλάδα».

Ads

«Και γιατί θα έπρεπε ένας Έλληνας συνταξιούχος να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ένα Γερμανό, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς;» αναρωτήθηκε ο Στάιγκερ. Προέτρεψε δε να υπάρξει μια κοινή θέση στο θέμα της Ελλάδας.  

«Ο μεγάλος συνασπισμός θα έπρεπε να μιλάει με μια φωνή. Οι μεμονωμένες φωνές, όπως αυτή του Γκάμπριελ πριν την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο, βλάπτουν» υπογράμμισε.