Ένα περίπου 24ωρο πριν από το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, η Γερμανία επιμένει στη σκληρή της στάση. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη για την Τρίτη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει πως ούτε αύριο θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αδιανόητη μια παραγραφή του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ δηλώνει αποφασισμένο να προτείνει σε οριστική λύση για την Ελλάδα αύριο. Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επισημαίνει και η Κομισιόν.
 

Ads

«Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.
 
«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους», καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό (Μπούντεσταγκ), πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα, εξήγησε η Κότε.
 
Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως πως οι χώρες της ευρωζώνης «θα εργαστούν αύριο για να βρουν μια κοινή θέση».
 
Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
 
Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.
 
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, προσδοκά από την αυριανή συνεδρίαση την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. «Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
 
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, την κατηγορηματική της αντίθεση στη διάθεση επιπλέον πόρων για την Ελλάδα και σε μια νέα διαγραφή του δημοσίου χρέους, επανέλαβε τη Δευτέρα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Βιέννης».
 
«Έχουμε καταστήσει τελείως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ούτε επιπλέον χρήματα, ούτε και μια διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές», τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.