Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες αυτήν την εβδομάδα σε κοινή εταιρεία των ομίλων EADS και ThyssenKrupp καθώς και στα γραφεία της Rheinmetall στη Γερμανία, καθώς θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία σε σχέση με συμβάσεις για εξοπλισμό ελληνικών υποβρυχίων, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα στη Βρέμη.

Ads

Στην Αtlas Electronic, κοινή εταιρεία των δυο ομίλων και την Rheinmetall Defence Electronics έγιναν έρευνες καθώς θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και για φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

H ΕΑDS και ThyssenKrupp επιβεβαίωσαν την έρευνα στην κοινή εταιρεία τους, την οποία αγόρασαν από την ΒΑΕ Systems. Η Rheinmetall δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αρνείται τις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη της Sueddeutsche Zeitung

Σύμφωνα το ρεπορτάζ της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, υπάλληλοι της φορολογικής δίωξης και εισαγγελείς από τη Βρέμη εισέβαλαν την εβδομάδα που πέρασε στα γραφεία της Atlas Elektrotechnik Gmbh, αναζητώντας στοιχεία για συμμετοχή της εταιρείας σε παράνομες πληρωμές στην κατασκευή των γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα.

Ads

Οι έρευνες αφορούσαν σε ενδείξεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων και φοροδιαφυγή ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και επεκτάθηκαν, εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρεία, και σε θυγατρικές της Krauss Maffei Wegmann και Rheinmetall.

Οι συναλλαγές που έγιναν αφορούν τη φάση υλοποίησης της σύμβασης ενώ την ίδια στιγμή τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των αρχών δόθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες.

Σημειώνεται ότι δύο πρώην στελέχη της εταιρείας Ferrostaal, για την οποία ο πρώην υπουργός Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει ότι ήξερε πως διακινούσε χρήματα «κάτω από το τραπέζι», έχουν παραδεχθεί παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.