Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι δεν γνωρίζει για καμιά συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Guardian.

Ads

«Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», τόνισε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια. «Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι σωστό», κατέληξε.

Διάψευση του δημοσιεύματος υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, ο οποίος ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων συνεχίζεται, όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες».

Ads

Σε άρθρο της εφημερίδας Guardian αναφερόταν ότι τα μέλη της Ευρωζώνης κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την παροχή οικονομική βοήθειας ύψους 25 δισ. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι το Βερολίνο υπέκυψε στις πιέσεις των υπόλοιπων κρατών και αποδέχθηκε το σχέδιο «συντονισμένης διμερούς βοηθείας» προς την Αθήνα.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανειστεί από την αγορά. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 25 δισ. ευρώ ενώ το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα.

Η πηγή της Guardian δήλωσε ότι οι διμερείς συνεισφορές προς την Ελλάδα μπορεί να έχουν τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων ενώ διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες και στην απαγόρευση διάσωσης ενός κράτους της Ευρωζώνης και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από τα δικαστήρια.

Νωρίτερα, πληροφορίες για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δημοσίευσε και η γαλλική «Le Monde». Η γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν, ανέφερε ότι η ΕΕ εξετάζει δύο εναλλακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, είτε μέσω διακρατικών δανείων υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε μέσω της παροχής εγγυήσεων. Εκτιμά δε ότι η εφαρμογή του πρώτου τρόπου στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή, μέσω διακρατικών δανείων, θα ήταν ευκολότερη βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, η αυστριακή εφημερίδα Kurier υποστηρίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι έτοιμες να προσφέρουν 10 δισ. και 20 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να συγκεντρώσει τα 55 δισ. ευρώ που χρειάζεται φέτος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εγκρίνει το σχέδιο αυτό. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή επιστολή ενάντια στην κερδοσκοπία

Στο μεταξύ, κοινή επιστολή για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, η οποία απευθύνεται στην Κομισιόν, την προεδρία της ΕΕ και την Ισπανική προεδρία, συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Στόχος της επιστολής για την κερδοσκοπία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι το να ληφθούν θεσμικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής έρευνας για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνονται με αφορμή τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων (credit default swaps).

Η επιστολή

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενώπιον των τρεχουσών εξελίξεων στις αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου {(credit default swaps (CDS)} των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να αποτραπεί αδικαιολόγητη κερδοσκοπία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συναλλαγών σε παράγωγα.

Πρώτον, πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ενέργειες που προκαλούν τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβείς πληροφορίες και η χρηματοδότηση των κρατών να φτάνει σε εντελώς αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Προτείνουμε, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις συνέπειες των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές των CDS στα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η έρευνα διαπιστώσει κατάχρηση στις αγορές ή ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι πρακτικές κερδοσκοπίας έχουν σημαντικές συνέπειες στις εξελίξεις των αποδόσεων, θα πρέπει τάχιστα να εξετάσουμε μέτρα για να καθορίσουμε εάν είναι κατάλληλα και, αν χρειαστεί να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νομοθεσία. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων περιόδων διακράτησης στην εμπορία των CDS, την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών CDS, καθώς και την απαγόρευση της απόκτησης CDS που δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων.

Δεύτερον, θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τις αγορές παραγώγων, βάση των αποφάσεων των G20:

(i) Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τρέχον χαρτοφυλάκιο και τις πληροφορίες που αφορούν συναλλαγές παραγώγων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών CDS, με την υποχρεωτική κοινοποίηση όλων των συναλλαγών σε παράγωγα σε μια κεντρική βάση δεδομένων για συναλλαγές που θα εδρεύει στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίσουν τους κύριους διαπραγματευτές και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα λαμβάνουν τις σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες από μη ευρωπαϊκές κεντρικές βάσεις δεδομένων για συναλλαγές.

(ii) Όπως συνιστάται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια των αγορών εξωχρηματιστηριακών (OTC) παραγώγων εξασφαλίζοντας ότι, όλα τα αποδεκτά παράγωγα προϊόντα θα διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, ανάλογα με την περίπτωση, και θα διακανονίζονται μέσα από κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP). Οι οντότητες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται επαρκώς για να εξασφαλίζεται αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση των ευρωπαϊκών κεντρικών αντισυμβαλλομένων εντός της ζώνης του ευρώ για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της ευστάθειας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και ενδεχόμενες προτάσεις για τα θέματα αυτά σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ecofin, ούτως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών, να είναι σε θέση να συζητήσουν σε αυτή τη βάση.

Την επιστολή χαιρετίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την κοινή επιστολή των Ευρωπαίων ηγετών χαιρέτισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ. Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε αναφερθεί στο θέμα των συμβολαίων διασφάλισης κινδύνου (CDS), κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας τόσο για την ανάγκη θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά των παραγώγων, όσο και για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συζήτηση για τα CDS διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις και σκοπός είναι να τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο των χωρών του G20.

Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι την Τρίτη, 16 Μαρτίου, το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εcofin, αλλά και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρέμβει ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ. Τέλος, ο ανέφερε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ο Μ. Μπαρνιέ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την αμερικανική πλευρά, στη βάση της αρχής της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι τα όποια μέτρα ληφθούν να μην είναι προστατευτικού και διακριτικού χαρακτήρα.

Σαρκοζί: Θα βρούμε συμβιβαστική με τη Βρετανία λύση για τα hedge funds

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις για την κερδοσκοπία στην ΕΕ για τα αμοιβαία «κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds) στόχο έχουν να εξευρεθεί μία συμφωνημένη και συμβιβαστική λύση για το ζήτημα, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια, χωρίς όμως να θιγεί το βρετανικό χρηματιστήριο.

«Διαβουλευθήκαμε κι εμείς (ο κ. Μπράουν κι εγώ) για το ίδιο ζήτημα, ενώ η ΕΕ αναζητεί ένα μεταρρυθμισμένο κανονιστικό πλαίσιο, κάτι όμως που ανησυχεί σφόδρα τις κυβερνήσεις κρατών, όπου τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια δραστηριοποιούνται -Βρετανία κι ΗΠΑ κατ’εξοχήν», ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Επισήμανε, επίσης, ότι τα κεφάλαια αυτά «ευθύνονται ευθέως» για τη διεθνή οικονομική κρίση κι ασφαλώς «πρέπει να γίνει εκ νέου η ρύθμιση αυτού του ζητήματος», τονίζοντας ότι «αν δεν υπεραμυνόταν των συμφερόντων του βρετανικού χρηματιστηρίου, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον κ. Μπράουν, τί κάνεις για το θέμα αυτό; (…)ενώ εγώ προσωπικά υπεραμύνομαι των συμφερόντων της γαλλικής οικονομίας στο σύνολό της».

«Θα καταλήξουμε, Γάλλοι και Βρετανοί, στη συμφωνημένη συμβιβαστική λύση, απαρχή ενός νέου διεθνούς κανονισμού για το ζήτημα αυτό, αποκτώντας διαφάνεια στο πεδίο αυτό, αποφεύγοντας συστημικούς κινδύνους δημιουργίας κρίσεων, χωρίς να θίγεται το βρετανικό χρηματιστήριο, το Σίτι, που είναι ένα για την ΕΕ», υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος Σαρκοζί. προσθέτοντας: «Οι συνεργάτες μας θα βρουν τη λύση, τελικά».

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, του ζητήματος θα επιληφθεί το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Φημολογείται στο μεταξύ ότι, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα διευκολυνθούν στο εξής, με μία Οδηγία, να καταγράφονται στα μητρώα μιας χώρας μέλους της ΕΕ, αλλά χωρίς άλλη άδεια να δραστηριοποιούνται σ’ οποιαδήποτε άλλη, κάτι που θα τα καταστήσει λιγότερο «επιθετικά». Ένα κεφάλαιο στα μητρώα Ιταλίας, θα μπορεί να κάνει συναλλαγές χωρίς επιπλέον άδεια στη Γερμανία, για παράδειγμα. Αλλά το Λονδίνο, αν και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, θέλει να παραμείνει δικαιούχο εγκατάστασης στο Σίτι τέτοιων κεφαλαίων, ειδικά, ευρωπαϊκών και πάμπολλων αμερικανικών, ακόμα και κεφαλαίων υπεράκτιων εταιρειών (Καϊμάν κ.λπ.) κάτι για το οποίο, το Παρίσι ειδικά διαφωνεί ευθέως.

Διαβάστε επίσης: Κοινή ευρωπαϊκή επιστολή ενάντια στην κερδοσκοπία