«Χλιαρή» και αργοπορημένη είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στον θάνατο Έλληνα πολίτη σε γερμανικό αστυνομικό τμήμα μετά την βίαη σύλληψή του, ενώ ήταν άοπλος.

Ads

Ο 24χρονος Γιώργος Ζαντιώτης, Έλληνας μετανάστης στην Γερμανία, πέθανε την ώρα που βρισκόταν υπό κράτηση. Είχε συλληφθεί νωρίτερα στην περιοχή Βούτερπαλ με βίαιο τρόπο.

Στο βίντεο που τράβηξε η αδερφή του φαίνονται οι αστυνομικοί να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν και να ασκούν βία σε ένα άτομο που βρίσκεται στο έδαφος. Η αδερφή του φωνάζει, όπως και ο ίδιος ο Γιώργος Ζαντιώτης.

Η επίσημη εκδοχή από την εισαγγελία λέει ότι οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία γιατί πελάτες που επέβαιναν σε αυτό βρίσκονταν σε κακή κατάσταση. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο άντρας ήταν επιθετικός, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο με την αδελφή του. Στην συνέχεια, αφού ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση, οι αρχές ισχυρίζονται ότι έγινε και πάλι επιθετικός. Έπειτα, του πήραν αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις και αμέσως ο άνδρας υπέστη κυκλοφοριακή κατάρρευση. Όσες προσπάθειες έγιναν για ανάνηψη ήταν αποτυχημένες και τελικά ο 24χρονος Γιώργος Ζαντιώτης πέθανε και η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατό του.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Βούτερπαλ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη «Ήταν φόνος!».

Ads

Μόλις την Τρίτη το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι «αναφορικά με τον θάνατο Έλληνα πολίτη, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τις γερμανικές αρχές … η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του. Οι ελληνικές αρχές στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους».

Η παραπάνω στάση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην Αλβανία την 28η Οκτωβρίου του 2018.

Τότε, παρά το γεγονός ότι ο Κατσίφας ήταν ένοπλος και πυροβολούσε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» και ζητούσε από τις αλβανικές αρχές «την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης».

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση του νεαρού Έλληνα στην Γερμανία προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο:

Αντίθετα, στην Γερμανία, η εφημερίδα «Perspektive» εμφανίζεται μακράν πιεστικότερη προς την αστυνομία, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θέτοντας  ερωτήματα προς τις γερμανικές Αρχές:

  • για το βίντεο που δείχνει τον άτυχο νεαρό υπό το βάρος πολλών αστυνομικών πάνω του, με την αδερφή του να ουρλιάζει ότι έχει πρόβλημα, διαψεύδοντας την δήλωση της αστυνομίας του Βούπερταλ που υποστήριξε ότι ο 25χρονος επιτέθηκε σε αστυνομικό και ότι μπορούσε να τεθεί υπό κράτηση μόνο με άφιξη άλλων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης
  • για το αρχηγείο της αστυνομίας του Χάγκεν που στην δική του «έρευνα» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το θάνατο δεν ευθύνεται η συμπεριφορά των αστυνομικών αλλά «μια υποκείμενη ασθένεια»
  • για την αποσιώπηση ενός θανάτου κρατούμενου σε τμήμα από την γερμανική αστυνομία, μέχρι το βίντεο να κάνει το γύρο των social media και να εξαναγκαστεί να δώσει πληροφορίες

«Γεννάται, δικαίως, η υποψία ότι η αστυνομία ήθελε σκόπιμα να αποσιωπήσει αυτό το περιστατικό», σημειώνει η Perspektive και τονίζει ότι είναι πιθανό να μην είναι αμερόληπτη η αρχική αναφορά της τοπικής αστυνομίας του Χάγκεν.