«Κατά την άποψη της Γερμανίας αποτελεί επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για ονομαστική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, την ώρα που η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κλιμακώνεται καθώς αποτελεί προϋπόθεση για το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου στο νέο τριετές πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για τη Γερμανία.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο ZDF, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικούς χρέους, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια για ελάφρυνση με άλλους τρόπους όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων. Σημειώνεται πως την ονομαστική διαγραφή χρέους απορρίπτουν και οι δορυφόροι του Βερολίνου (Φινλανδία – Σλοβακία), αλλά και η Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg που συμμετείχαν 42 ευρωπαίοι οικονομολόγοι, το 92% δηλώνει πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τους οικονομολόγους μαζί του, όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους» τονίζει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους.