Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τη Γερμανία να κάνει κάτι πρωτοφανές: να εγκαταστήσει μόνιμα χιλιάδες στρατιώτες μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ακριβώς στη γραμμή του πυρός αν το Κρεμλίνο εξαπολύσει ποτέ επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Ads

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, βρέθηκε σήμερα Δευτέρα (18/12) στο Βίλνιους για να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του, Αρβίντας Ανουσάουσκας, με την οποία εδραιώνονται οι όροι υπό τους οποίους 4.800 Γερμανοί στρατιώτες συν 200 πολίτες θα εδρεύουν στη χώρα της Βαλτικής.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των χωρών τους να «υπερασπιστούν η μία την άλλη και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ ανά πάσα στιγμή και να προστατεύσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία μας σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον».

«Με αυτή την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική ευθύνη εδώ στη συμμαχία και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε ότι «η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα της ασφάλειας».

Ads

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Οι περισσότερες μονάδες θα φτάσουν το 2025-2026 και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα έχουν «ελκυστικές συνθήκες», συμπεριλαμβανομένων γερμανόφωνων σχολείων, παιδικών σταθμών, στέγασης και αεροπορικών συνδέσεων, δήλωσε ο Πιστόριους.

«Η μεραρχία της Bundeswehr προγραμματίζεται να φτάσει σε πλήρη ετοιμότητα μάχης το 2027», δήλωσε ο Ανουσάουσκας. Η Γερμανία ηγείται ήδη της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία με περίπου 1.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην ταξιαρχία.

Η Λιθουανία θα δαπανήσει περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της κατά τα επόμενα χρόνια για την κατασκευή κατοικιών, χώρων εκπαίδευσης και άλλων υποδομών για τα γερμανικά στρατεύματα, και πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα και τη στενή σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση θεωρούσαν εδώ και καιρό το χάσμα Σουβάλκι, το τμήμα του εδάφους της Λιθουανίας που βρίσκεται μεταξύ των δύο αυτών χωρών, ως μια πιθανή περιοχή ανάφλεξης σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ»

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες Κυριακή (17/12), ως απάντηση σε σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Είπε (σ.σ. ο Ρώσος πρόεδρος) ότι αυτό είναι ανοησία και όλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπάιντεν, γνωρίζουν καλά ότι η Ρωσία δεν έχει τέτοια σχέδια, ότι δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με χώρες του ΝΑΤΟ. Γενικά, δεν έχουμε πλέον εδαφικές διαφορές με κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Channel One.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ήταν η Δύση που διέκοψε τις σχέσεις με τη Ρωσία και η Μόσχα δεν επεδίωξε ποτέ να διακόψει τις σχέσεις της.

«Αυτοί ήταν που διέκοψαν τις σχέσεις μαζί μας, μας έκαναν είτε αντίπαλο, είτε τώρα εχθρό. Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε να διακόψουμε αυτές τις σχέσεις”, δήλωσε ο Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν την «πολύ απελπιστική κατάσταση» από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ο Πούτιν χαρακτήρισε “πλήρη ανοησία” τα σχόλια του Μπάιντεν ότι η Μόσχα φέρεται να σκοπεύει να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν για να «δικαιολογήσει την εσφαλμένη πολιτική του» εναντίον του Κρεμλίνου.

*Με πληροφορίες από DW, Politico, Reuters