«Σήμερα το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε “Betätigungsverbot” (απαγόρευση δραστηριότητας) εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και ακόμα δύο ακαδημαϊκών μετά την εισβολή της αστυνομίας στο συνέδριο για την Παλαιστίνη το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Ads

«Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση ακόμα και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα με τη γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού», προσθέτει και συνεχίζει:

Διαβάστε επίσης: Γερμανία / Η αστυνομία διέλυσε το Συνέδριο για την Παλαιστίνη – Τι καταγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Οι άλλοι δύο άνθρωποι για τους οποίους εκδόθηκε αντίστοιχη απαγόρευση είναι ο ακαδημαϊκός Salman Abu Sitta, και ο χειρουργός, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Ghassan Abu Sittah, τον οποίο μάλιστα συνέλαβαν και υπέβαλαν σε τρίωρη ανάκριση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Και οι δύο, μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» και το ΜεΡΑ25 Γερμανίας, με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός και τον σταματημό της Γενοκτονίας στη Γάζα.

Ads

Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η Γερμανία πρώτη απ’ όλoυς γνωρίζει καλύτερα τι κινδύνους κρύβει αυτή της η στάση. Είναι η ώρα οι δημοκράτες πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε μια Ευρώπη που βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι».

Διαβάστε επίσης: ΚΚΕ / Καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου του Γιάνη Βαρουφάκη στη Γερμανία

Διάλυση του Παλαιστινιακού Συνεδρίου

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική αστυνομία την Παρασκευή διέλυσε το Παλαιστινιακό Συνέδριο και ζήτησε από τους περίπου 250 συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τον χώρο, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης εκδήλωσης, ενώ μεταξύ των ομιλητών επρόκειτο να είναι και ο ιδρυτής του ΜΕΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι αστυνομικοί είχαν ήδη παρέμβει στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας μέσω βίντεο ενός ακτιβιστή, στον οποίο έχει απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα στη Γερμανία.

Όταν ο άνδρας άρχισε να μιλάει η αστυνομία διέκοψε τη μετάδοση και έκλεισε προσωρινά το ρεύμα στον χώρο διεξαγωγής του «Παλαιστινιακού Συνεδρίου», το οποίο διοργανώθηκε από διάφορες φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκενερ, καθώς και η αστυνομία είχαν ανακοινώσει ότι θα αναλάμβαναν «αποφασιστικά μέτρα» σε περίπτωση που στη συνάντηση γίνονταν αντισημιτικές δηλώσεις ή διαπράττονταν ποινικά αδικήματα.

«Το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών εξέδωσε “Betätigungsverbot” εναντίον μου: απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής μέσω Zoom. Εδώ η ομιλία που τους ενόχλησε. Κρίνετε μόνοι σας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.