Την έκθεση της τρόικας αναμένει η Γερμανία, παρά την επιστολή του υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά της, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ads

«Μόνον μετά την έκθεση ελέγχου ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει μία συνολική και ολοκληρωμένη θέση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Κρίστοφ Στέγκμανς και διευκρίνισε ότι «αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη». Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει να επιδοθεί η έκθεση της τρόικας σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με το Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη της επιστολής Σόιμπλε. Η τελευταία χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα «δίκαιο επιμερισμό» των βαρών. Πρόσθεσε δε ότι με την επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε “συνδιαμορφώνει ενεργά μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη” ενόψει του συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Ads

Χωρίς ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας απειλείται «η πρώτη άτακτη πτώχευση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία περασμένης Δευτέρας.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού πακέτου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μία «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σε μια διαδικασία που θα είναι πέρα από τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιένης». Συγκεκριμένα προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

«Εκτιμούμε ότι ένα ουσιαστικό μέρος βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών δανειστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ για τον όρο «ουσιαστική» συμμετοχή, αποφεύγοντας να τον συγκεκριμενοποιήσει σε αριθμούς.

«Όχι» σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση τονίζει το Παρίσι

Το Παρίσι, πάλι, επανέλαβε σήμερα, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της Φρανσουά Μπαρουέν, την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Μπαρουέν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, ερωτήθηκε, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να παραταθεί κατά επτά χρόνια η λήξη των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν.

Η γραμμή της Γαλλίας είναι «η άρνηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν θα παρεκκλίνουμε απ’ αυτή τη γραμμή», τόνισε ο Μπαρουέν.

Reuters: Η ΕΚΤ μελετά εθελοντική επιμήκυνση

Εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επισημαίνει ακόμη πως η κίνηση αυτή θα ισοδυναμεί με την πρόταση Σόιμπλε.

Το παραπάνω, όπως αναφέρει το Reuters, θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κηρύξουν προσωρινά την Ελλάδα σε μερική ή ολική χρεοκοπία, μέχρι να εξασφαλίσουν, αν η επιμήκυνση είναι όντως εθελοντική. «Αυτή η λύση αποτρέπει ένα “πιστωτικό γεγονός” από τη μεριά των οίκων και παράλληλα διευκολύνει την Ελλάδα αλλά και τους δανειστές της».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Reuters, ο Ντέιβιντ Τζιν, της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων, επισήμανε πως μία εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων «τυπικά» δεν θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS). Σημειώνεται ότι η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει εάν υφίσταται «πιστωτικό επεισόδιο» που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS.

«Εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα της λήξης του τότε, γενικά, πυροδοτείται πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε ο Τζιν, διευκρινίζοντας πως «Εάν αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται (στην Ελλάδα) τότε νομίζω ότι μάλλον δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί (το χρέος) έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν».

Διαβάστε επίσης: «Χαμένη στη… μετάφραση» η 5η δόση