«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που διαχρονικά έχει συμβάλει θετικά στην ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας παγκοσμίως» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ads

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, εορτάζουμε την προσχώρηση της Σουηδίας. Χάρηκα που είδα τη σουηδική σημαία στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία. Η Ελλάδα υποστήριξε την προσχώρησή της εξ αρχής. Χαιρόμαστε που τα τελευταία 20 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τα μέλη του, ένδειξη ιδιαίτερα θετική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο».

«Θα ασχοληθούμε με το θέμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση. Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας» συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε ότι «επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη Νότια Γειτονία.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχει έξαρση της επιθετικότητας στην περιοχή αυτή. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν η κατάσταση στη Γάζα και κυρίως, οι τάσεις διάχυσης στη Συρία, στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν μέγιστη σημασία παγκοσμίως. Και, ασφαλώς, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε όσον αφορά τις σύγχρονες μορφές ασφάλειας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από την παραπληροφόρηση».

Ads

«Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Βασικό θέμα η χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες συναντώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα στην ατζέντα τους να βρίσκεται μακροπρόθεσμη στήριξη και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

«Αυτή η Σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας» και όπως διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχομενος στην έδρα της Συμμαχίας, «το βασικό μήνυμα παραμένει το ίδιο: Η επίθεση εναντίον ενός συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε τη στήριξη μέσω μιας χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων σε βάθος πενταετίας. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν αγκάθια, υπάρχουν διαφωνίες, δεν είναι κάτι που φαίνεται να περνάει, θα συζητηθεί σήμερα. Η τελική απόφαση αναμένεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

Όπως επίσης τόνισε, το ζήτημα δεν είναι εάν η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας, αλλά το πότε, διότι θα γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πολύ πιθανό στο περιθώριό της Συνόδου, να έχει και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη (4/4) ο υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί σε ειδική τελετή για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Γεραπετρίτης, στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τέλος, θα παραστεί στη Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού, ήτοι Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας και Νότιας Κορέας, παρουσία και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέπ Μπορέλ.