Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία ExxonMobil, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ads

«Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα κι αξιοποίηση των οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης με μια μεγάλη εταιρεία, την EXXONMOBIL, διότι συνεχίζουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος είναι μακρόπνοος σχεδιασμός, ένα σχεδιασμός που δεν είναι στο πόδι, διότι επαναλαμβάνω τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς όχι απ’ τη μία μέρα στην άλλη αλλά σε ένα βάθος χρόνου. Και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς. Και η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε επαναλαμβάνω, σε ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όσο όμως και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, σ αυτό δε θα μας σταματήσει κανείς και τα ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η υπογραφή της συμφωνίας με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν πέραν της αμερικανικής ExxonMobil, η γαλλικής Total και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών τους, αίτημα το οποίο είχαν ήδη σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο η στιγμή που πέφτουν οι υπογραφές δεν είναι τυχαία και είναι γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο News 24/7, τις συνδέει μέ όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ads

«Το θέμα της ExxonMobil είναι καθαρά γεωστρατηγικό. Καλά έκανε και το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τώρα οι συγκυρίες μας βοηθούν ώστε να έχουμε εδώ τους Αμερικανούς» λέει, αλλά παράλληλα αναρωτιέται γιατί υπήρξε τέτοια μεγάλη καθυστέρηση. «Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες έχουν μείνει πίσω και αυτό γιατί ενδεχομένως να υπήρξαν αντιδράσεις από κομμάτια και εντός του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει.

Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια κίνηση όμως και τι μηνύματα στέλνει; Επ’ αυτού δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία. «Όταν η ExxonMobil πήγε στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι έπαψαν να ασχολούνται με τα οικόπεδα αυτά. Άρα, είναι σημαντική η παρουσία της ExxonMobil, οριοθετεί με έναν τρόπο την ΑΟΖ της Ελλάδος με τη Λιβύη και αυτό είναι σοβαρό γιατί οι Τούρκοι “βλέπουν” σύνορα με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και κοινές ΑΟΖ» απαντά ο κ.Ζεληλίδης και σημειώνει πως «Θα μπορούσε η ανακοίνωση αυτή να γίνει αργότερα αλλά το χρονικό σημείο που επιλέγεται παράλληλα με τις εξελίξεις στην Κύπρο δεν είναι τυχαίο».

«Total, Exxon και ΕΛΠΕ από κοινού έχουν ενδιαφερθεί για δύο μεγάλα οικόπεδα από το Ακρωτήρι Ταίναρο και δυτικά και από την Κρήτη και νοτιοδυτικά, μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή. Έγιναν οι προσφορές, δεν υπήρχε κάποια άλλη πρόταση και εδώ και ένα χρόνο οι άνθρωποι περίμεναν να υπογράψουν τις συμβάσεις. Άρα, είναι μια εξέλιξη που την περιμέναμε. Και η ExxonMobil είναι η μόνη εταιρεία που έχει την εμπειρία και την γνώση για να κάνει τέτοιες έρευνες σε αυτό το σημείο διότι πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο βουνό και αυτό θέλουν να εξερευνήσουν. Επίσης, νότια του Ταινάρου υπάρχει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που σημαίνει ότι κάτι έχουν στο νου τους, κάτι είδαν από τις σεισμικές έρευνες. Νομίζω ότι θα ξεκινήσουν από το βουνό που είναι ρηχό σημείο και έπειτα θα πάνε στην περιοχή που υπάρχει μια λεκάνη πίσω από το βουνό μεταξύ Ταινάρου και Κρήτης», λέει ο κ. Ζεληλίδης.