Για «κομματικά κίνητρα» κατηγορεί τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποίησαν την Παρασκευή τετράωρη στάση εργασίας (11.00 έως 15.00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων των νοσοκομείων είχαν έντονο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον υπουργό να τους καλεί να βάλουν «στοίχημα για τις απολύσεις». «Θα παραιτηθώ ή εγώ ή εσύ», είπε χαρακτηριστικά.

 
«Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο κομματικά και προσωπικά κίνητρα. Σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν τον λαό. Αν είχαν όρεξη για διάλογο, θα ήμασταν και είμαστε διαθέσιμοι να έρθουν όποτε θέλουν, να κάτσουν να τους εξηγήσουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια των σχεδίων. Δυστυχώς όμως εξυπηρετούν κομματικούς σκοπούς», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
 
«Ο πολύς κόσμος, ο πραγματικός ελληνικός λαός, δεν τους ακολουθεί, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε, πρώτον, ήταν αναγκαίο και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι, δεύτερον, στο τέλος της μεταρρύθμισης στην υγεία, θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα.
Τώρα αυτό μπορεί να ενοχλεί πολλούς οι οποίοι εξεγείρουν ενδεχομένως εργαζομένους, γιατί θα χάσουν τα λεφτά που παίρνουν από τον ελληνικό λαό αλλά εμείς την μεταρρύθμιση θα την προχωρήσουμε, γιατί είναι προς όφελος του έλληνα πολίτη».
 
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται για το κλείσιμο μικρών νοσοκομείων και την «αλλαγή χαρακτήρα», κίνηση που αναμένεται να επιβαρύνει τα μεγάλα νοσοκομεία και να αυξήσει τα ράντζα ο υπουργός υποστήριξε πως «όταν θα ολοκληρωθεί μετά την κινητικότητα η μεταφορά των κλινικών και του προσωπικού, όπως την έχουμε σχεδιάσει, μπορείτε να δείτε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Όχι μόνο δε θα έχουμε περισσότερα ράντζα, γιατί σήμερα έχουμε, αλλά θα έχουμε λιγότερα έως και καθόλου. Μάλιστα στην εφημερία θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια».
 

«Έχω αποφασίσει ως υπουργός να εφαρμόζω τον νόμο και όπου μου δίνεται η δυνατότητα να υπογράφω αυτοδίκαιες αργίες, θα τις υπογράφω. Δε θέλω να πω ότι είναι κατ’ ανάγκην ένοχοι οι γιατροί. Αυτό θα το αποφασίσει οριστικά η ελληνική Δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα. Όμως, θέλω να ξέρουν όλοι οι ιατροί ότι από εδώ και μπρος δεν υπάρχει από το υπουργείο Υγείας η παραμικρή ανοχή στην παραμικρή τέτοια υπόθεση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
 
«Είναι εγκληματικό να διαλύονται νοσοκομεία και εκατοντάδες κλινικές του ΕΣΥ, όταν η προσέλευση ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας υπερβαίνει το 40%, όταν είναι κλειστά 170 κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και κινδυνεύουν κάθε μέρα 40 διασωληνωμένοι ασθενείς που μένουν εκτός Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας, όταν η αναμονή στα επείγοντα ξεπερνά πολλές φορές τις οκτώ ώρες και όταν το ραντεβού σε Τακτικά Ιατρεία του ΕΣΥ ξεπερνά, σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε  σοβαρές δυσλειτουργίες στα εναπομείναντα ανοιχτά νοσοκομεία, αφού, όπως υπογραμμίζει, «οι σχεδιασμοί για την εφημέρευσή τους έγιναν  στο γόνατο». «Οι εικόνες από τη χτεσινή εκκένωση Νοσοκομείων σοκάρουν και προσβάλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια ασθενών και γιατρών», δήλωσε επικαλούμενος μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες, «χειρουργημένοι ασθενείς “απήχθησαν” από τα υπό εκκένωση νοσοκομεία για να διακομιστούν αλλού, χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι θεράποντες γιατροί».
 
«Όλα αυτά είναι άκρως ενδεικτικά για την τύχη και τα δεινά που επιφυλάσσει ο κ. Γεωργιάδης και η μνημονιακή κυβέρνηση για τους πολίτες της χώρας. Δεινά που πρόκειται «να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, όταν θα ξεδιπλωθεί ο δεύτερος γύρος εκκενώσεων νοσοκομείων», πρόσθεσε.

Ads

* Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση των εργαζομένων (Παναγιώτης Τζάμαρος/ Fosphotos)