Υπεραμύνεται της απόφασης για απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από σχεδόν σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου μάλιστα ότι στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν καν είναι δυνατή η κανονική -δωρεάν- λειτουργία των χειρουργείων τις πρωινές ώρες.

Ads

Στόχος του υπουργού είναι να ξεκινήσουν τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία από την 1η Μαρτίου και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας.

Σημειώνεται πως τα χρέη δισεκατομμυρίων του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία έχει διαστάσεις διαχρονικού προβλήματος στη χώρα καθώς, όπως εξήγησε μέσω του tvxs ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για την πρώτη τριετία (2012-14) ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα διέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ενώ τα χρέη της περιόδου 2014-2017 ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα διέγραψε η κυβέρνηση ΝΔ το 2019. Οσονούπω επίκειται η διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ για την τρίτη τριετία, με το ποσό να εκτιμάται μεγαλύτερο των 3,5 δισ. ευρώ.

«Αυτοί που λένε όλα αυτά περί της ιδιωτικοποιήσεως του ΕΣΥ και ότι κλείνουμε το μάτι στους ιδιώτες και τα λοιπά, είναι οι ίδιοι που πριν από 22 χρόνια έλεγαν τα ίδια επιχειρήματα όταν κάναμε τα απογευματινά ιατρεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Action 24.

Ads

«Μπορεί ένας συμπολίτης μας αντί να περιμένει το πρωί να κλείσει ραντεβού μ’ έναν γιατρό, να πάει το απόγευμα και να πληρώσει για να τον δει την ίδια μέρα; Αυτό γίνεται 22 χρόνια. Ξέρετε πόσοι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εξυπηρετηθεί στα απογευματινά ιατρεία; Ίσως και εκατομμύρια στα 22 χρόνια. Ξέρετε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από έξι μήνες έχει πέσει στους δύο μήνες γιατί λειτούργησαν τα απογευματινά ιατρεία; Τους τέσσερις μήνες αναμονής τους έχουν απορροφήσει τα απογευματινά ιατρεία. Αυτό που εφαρμόσαμε λοιπόν με επιτυχία εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία και που κανένας πλέον δεν διαμαρτύρεται, θα το κάνουμε τώρα για τα χειρουργεία. Τόσο απλά» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η επικείμενη υπουργική απόφαση θα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Για να μπορεί μία κλινική να έχει την άδεια να στήνει απόγευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να εκτελεί στα πρωινά χειρουργεία -τα δωρεάν δηλαδή- τον ίδιο αριθμό επεμβάσεων που έκανε πριν».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας αλλά μόνο στις κλινικές που μπορούν. «Οι ίδιες οι κλινικές θα κρίνουν εάν έχουν το επαρκές προσωπικό που προβλέπει ο νόμος, όπως αναισθησιολόγοι, χειρουργούς, νοσηλευτές κλπ. Ο στόχος μου είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν από 1η Μαρτίου» είπε.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία εάν δεν λυθεί πρώτα αυτό το μεγάλο πρόβλημα, όπως ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε σε άλλη συνέντευξη του, την προηγούμενη εβδομάδα.