Αν και συμφώνησε ότι το σποτ για το επίμαχο «Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» ήταν απαράδεκτο και προσβλητικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε σε πρωϊνή εκπομπή στον Αντ1 ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την ουσία, την υπογεννητικότητα στη χώρα.

Ads

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης  εμφανίστηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή και μίλησε σχετικά με το σποτ του συνέδριου που προκάλεσε αντιδράσεις, ώστε να ακυρωθεί, διότι θεωρήθηκε ότι προσέβαλε τις γυναίκες αναγκάζοντας και την ίδια την πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει.

«Δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποια οργανωτική επιτροπή έκανε ένα απαράδεκτο σποτ, θα ξεχάσουμε την ουσία: η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι τεράστιο ζήτημα, το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό ζήτημα … μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει να βρούμε λύση γι’ αυτό» είπε ο υπουργός.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης «αν γινόταν το συνέδριο, εσείς θα πηγαίνατε;», απάντησε ότι «είναι υποθετική συζήτηση, με το “αν” δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Το συνέδριο ακυρώθηκε, άρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Στο συνέδριο είχα δηλώσει ότι θα συμμετάσχω χωρίς να έχω δει το σποτ … το συνέδριο ακυρώθηκε. Τι με ρωτάτε; … Όταν μου ζητήθηκε, είπα ότι θα πάω να μιλήσω. Θεωρώ ότι το δημογραφικό ζήτημα, το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό ζήτημα».

Ads

Λίγο αργότερα ο κ. Γεωργιάδης είπε πως εάν και εφόσον το συνέδριο δεν ακυρωνόταν αυτός θα συμμετείχε κανονικά ενώ επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στην υπογεννητικότητα. «Η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης, «θέλω ως κράτος να δώσουμε κίνητρα στις οικογένειες να κάνουν παιδιά, οικονομικά κίνητρα σοβαρά», για να του θυμίσει ο δημοσιογράφος ότι αντίθετα με τα όσα ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίστηκε σε μία εφάπαξ διάθεση ποσού 2.000 ευρώ στη γέννα (σ.τ.σ. πρακτικά ενισχύοντας τους τζίρους των ιδιωτικών μαιευτηρίων), την ώρα που περιόριζε την ευρεία και οριζόντια οικονομική στήριξη στις οικογένειες.

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ακόμη παραπέρα καθώς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «όχι μόνο ενισχύει την άδεια μητρότητας, αλλά καθιερώνει και την άδεια πατρότητας». Υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ «καλύπτει αρκετές από τις δαπάνες και για την εξωσωματική και για την γέννα … υπό κάποιες διαδικασίες και αυτά τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν».

Οι δημοσιογράφοι μάλιστα σημείωσαν πως «με 500-600 ευρώ το μήνα καθαρό κατώτατο μισθό που παίρνει ένα ζευγάρι, ο καθένας από αυτούς, όχι παιδί δεν μπορούν να κάνουν, ούτε να πληρώσουν το νοίκι τους». Ο υπουργός ως απάντηση είπε ότι «χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι ότι το δημογραφικό είναι μεγάλο ζήτημα και οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχοληθούν με αυτό. Μην χάσουμε την μεγάλη συζήτηση εξαιτίας ενός κακού σποτ».