Οι επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία θα είναι μεγάλες σε πολλά πεδία, όπως σε αυτό της γεωργίας, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν καταστρέψει σχεδόν το 100% της γεωργικής παραγωγής και  η κατάσταση του εδάφους δεν θα επιτρέπει να ξανακαλλιεργηθούν σύντομα τα χωράφια, ενώ η ρύπανση από την καταστροφή είναι τεράστια.

Ads

«Βλέπουμε, σχεδόν, όλη την καλλιεργημένη έκταση της Θεσσαλίας, σχεδόν, να έχει καλυφθεί με έναν τεράστιο όγκο νερού, φερτών υλικών και λάσπης. Ό,τι δεν είχε συλλεγεί από τα χωράφια καταστρέφεται, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Η γεωργική παραγωγή φέτος είναι στο 100%, σχεδόν, χαμένη. Επίσης, εάν μία περιοχή, η οποία φιλοξενεί καλλιέργειες, μείνει κορεσμένη με νερό και λάσπη, όπως τώρα, για ένα διάστημα από μια εβδομάδα μέχρι 15 μέρες, η καταστροφή που γίνεται σε όλο το ζωντανό υλικό που υπάρχει, είτε στις ρίζες των φυτών, στην πανίδα που φιλοξενείται στο έδαφος που είναι τεράστια, καταστρέφεται, παθαίνει ασφυξία» δήλωσε στο tvxs o Δρ. Εδαφολογίας και Γεωπόνος, Χρίστος Τσαντήλας.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το υλικό στεγανοποιεί το έδαφος και δεν το αφήνει να αναπνεύσει. Υπάρχουν άπειροι μικροοργανισμοί στο έδαφος που το κάνουν ένα ζωντανό σύστημα. Αυτό, λοιπόν, θα καταστραφεί, άρα θα νεκρώσει η ζωή πάνω στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ δύσκολο τα φερτά υλικά να απομακρυνθούν με δεδομένο ότι έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο. Για να ξανακαλλιεργηθεί αυτό το έδαφος, πρέπει τα πάντα να απομακρυνθούν. Μέχρι τότε που γίνεται η προετοιμασία για την επόμενη χρονία δεν θα έχει γίνει αυτό, οπότε στην ουσία μιλάμε για μεγάλη επίπτωση και για την επόμενη χρονιά, άρα αναμένεται να είναι φοβερά μειωμένη η γεωργική παραγωγή το 2024»

Ο κ. Τσαντήλας επισήμανε, στη συνέχεια, ότι «αυτά τα υλικά που έχουν μεταφερθεί στα χωράφια δεν είναι μόνο ανόργανα υλικά, έχουν και οργανικό φορτίο, μεταξύ των οποίων πολλά είναι επικίνδυνοι ρύποι. Η μόλυνση και η ρύπανση θα είναι τεράστια. Η αποσύνθεση των ζώων και άλλων ζωντανών οργανισμών, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης και στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα, με τις μυρωδιές, για παράδειγμα».

Ads

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν σε όλη τη χώρα οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Χρίστος Τσαντήλας σημείωσε ότι «η Θεσσαλία συμμετέχει σε ένα ποσοστό 10 με 12% του ΑΕΠ και ένα τεράστιο ποσοστό θα χαθεί, ιδίως ό,τι έχει σχέση με τη γεωργία. Από τη γεωργία ζουν πολλά επαγγέλματα και όλα αυτά επηρεάζονται. Ο αντίκτυπος δεν θα είναι μόνο στην τοπική οικονομία, που ήδη έχουν ανέβει οι τιμές τοπικά, αλλά θα είναι μεγάλος συνολικά στην εθνική οικονομία».

Νωρίτερα ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, σε συνέντευξη του στο Mega είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κάμπος της Θεσσαλίας θα είναι γόνιμος ξανά σε πέντε χρόνια.