Ads

«Ο Ελληνικός λαός πληρώνει το μάρμαρο και τα βρώμικα παιχνίδια των συμφερόντων» τόνιζε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπόθεση της κατασκευής της μονάδας στο Αλιβέρι που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει ζημιώσει τη ΔΕΗ πάνω από 100 εκατ. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ (2007) εξέλιξη που οδήγησε στην παραίτηση του Γιώργου Μέργου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, και Τάκη Αθανασόπουλου, πρόεδρου του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που εκείνη την περίοδο ήταν αντίστοιχα μέλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

 
Ο Γιώργος Μέργος στην επιστολή παραίτησης υποστηρίζει πως υπέβαλλε την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας και μόνο» καθώς «δεν συμμετείχε στη λήψη της απόφασης» σχετικά με την ανάθεση έργου το 2007 στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ ΑΕ». Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρει πως «η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ».
 
«Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ’ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού. Υπό τα άνω -και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ», σημειώνει. 
 
Ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων
 
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει κάνει επανειλημμένα λόγο  για συμφωνία «σκάνδαλο» που ζημιώνει τον «ελληνικό λαό αλλά και την επιχείρηση».
 
Η σύμβαση της ΔΕΗ με την ΜΕΤΚΑ ΑΕ, συμφερόντων Μυτιληναίου, υπογράφηκε το 2007. Ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή στο Αλιβέρι είχε προκηρυχθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2006. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τον Ιανουάριο του 2010. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε εξώδικο με ημερομηνία 04.02.2010, στο οποίο σημειώνεται πως  η κατασκευή της μονάδας δεν είχε καν αρχίσει, αναφέρει πως μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν την υπογραφή της σύμβασης, στο σημείο όπου θα φτιαχνόταν η νέα μονάδα εντοπίστηκαν αρχαία από την αρμόδια υπηρεσία.
 
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημειώνει πως αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο είχαν πραγματοποιηθεί και το 2005 ωστόσο τότε δεν είχε εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα. Όπως καταγγέλλεται, παρά το γεγονός πως εντοπίστηκαν αρχαία πριν υπογραφεί η νέα σύμβαση, η τότε διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να υπογράψει τελικά τη συμφωνία με την ΜΕΤΚΑ με όρο μάλιστα «να βαραίνουν τη ΔΕΗ οι οποιεσδήποτε δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων».
 
Επιπλέον υπήρξαν και πολεοδομικά ζητήματα και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξώδικο επισημαίνει πως «τίθεται το ερώτημα αν η διοίκηση γνώριζε εκ των πρότερων για όλα αυτά τα ζητήματα». Σημειώνεται πως πρόβλημα υπήρξε και με τη μη έγκαιρη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προαπαιτούμενος για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ. Επίσης καταγγέλλεται πως «πρόσωπο που συμμετείχε από την πλευρά της ΔΕΗ στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, μετά τη συνταξιοδότησή του συνεργάζεται επαγγελματικά με την ΜΕΤΚΑ».
 
Στο εξώδικο αναφέρεται πως η ΜΕΤΚΑ διεκδικεί αποζημίωση από τη ΔΕΗ για καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργου, αλλαγή θέσης της μονάδας και τροποποίηση του συστήματος ψύξης. Το ποσό με το οποίο επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, με τη ΓΕΝΟΠ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου (24-11-2009) να σημειώνει πως η συμφωνία κοστίζει στη ΔΕΗ 100.000 ευρώ ημερησίως. Το συμβατικό τίμημα, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΔΕΗ, ήταν 219,16 εκατ. ευρώ. Η συνολική ζημιά για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
 
Την περίοδο εκείνη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν οι:
 
Τ. Αθανασόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Ν. Χατζηαργυρίου (αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος), Ι. Γιαννίδης (εκπρόσωπος μειοψηφίας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Σ. Ευσταθόπουλος (μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός γ.γ. Βιομηχανίας), Μ. Κορτέσης (εκπρόσωπος μειοψηφίας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Μαρινίδης (εκπρόσωπος εργαζομένων, μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Μέργος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός γ.γ. υπ. Οικονομικών), Κ. Μίχαλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, πρόεδρος σήμερα του ΕΒΕΑ), Ε. Μαγείρου (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Παναγόπουλος (εκπρόσωπος ΟΚΕ, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός πρόεδρος ΓΣΕΕ), Γ. Τσαρούχας (εκπρόσωπος εργαζομένων, μη εκτελεστικό μέλος).
 
Το εξώδικο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Ads