Εξώδικο στη ΔΕΗ για το ειδικό τέλος ακινήτων κατέθεσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» Ελένη Πορτάλιου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΓΕΝΟΠ αναφέρει πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων, για τους οποίους έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών, είναι πάνω από 500.000.

Ads

 
Μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση της ΝΕΤ, η κ. Πορτάλιου χαρακτήρισε το τέλος αντισυνταγματικό, συμπληρώνοντας ότι ο συνδυασμός «Ανοιχτή Πόλη»  συγκεντρώνει τα στοιχεία των πολιτών που πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να πληρώνουν το ειδικό τέλος. Επικαλούμενη στοιχεία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, σημείωσε ότι από τα 9.000.000.000 ρολόγια έχουν πληρώσει το χαράτσι, τα 5.500.000.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ αναφέρει πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων, για τους οποίους έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών, είναι πάνω από 500.000. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος (εκτός αν περιλαμβάνονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται). Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει σε 120 από 80 ημέρες την προθεσμία για την έκδοση εντολής διακοπής.

 
Η ΓΕΝΟΠ καλεί παράλληλα τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής, ή τους έχει ήδη κοπεί το ρεύμα, να επικοινωνούν με τη ΓΕΝΟΠ.
 
Προειδοποιεί επίσης «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ανεχτεί να πιεστεί ή ακόμα χειρότερα να απειληθεί τεχνίτης που θα αρνηθεί να εκτελέσει εντολή διακοπής ρεύματος (λογαριασμών που περιλαμβάνουν το χαράτσι) σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας». Τους οποίους, όπως υποστηρίζει, μπορεί να εντοπίσει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (ύψος λογαριασμού, ιστορικό διακανονισμών).
 
Η ΓΕΝΟΠ καλεί την κυβέρνηση «να απαλλάξει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το χαράτσι και τον εκβιασμό που τους ασκείται» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι το τέλος, που είναι «να φύγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας».