Μηνύματα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας την Κυριακή (19/5).

Ads

Σε μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «Τιμάμε σήμερα την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν η εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν 105 χρόνια, κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα / Η Γενοκτονία των Ποντίων

Η πρώτη πολίτης της χώρας σημειώνει ακόμη «πως κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».

Ads

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook για την ημέρα επισημαίνει πως «Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνιτη λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με την φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά το χρόνο καθώς θα διεκδικεί την δικαίωση. Μέχρι η η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η φετινή Ημέρα μνήμης, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτιζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα,με πυξίδα την ειρήνη και την δικαιοσύνη».

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Σύνταγμα.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε δήλωση: «Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική, ουσιαστική, βαθιά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία».

Δεσμεύτηκε ότι θα θέτει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς επαφές του και σημείωσε:” Όπως έχω δεσμευτεί και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεσμεύομαι ότι στη διεθνή παρουσία μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αναδεικνύω, θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους. Γιατί είναι ελληνικό θέμα δεν είναι θέμα μόνο των ελλήνων του Πόντου“.

«Πριν από τριάντα χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε τη 19η Μαίου, ως Ημέρα Μνήμης. Ως Ημέρα μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν στην σε όλη στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλαιότητες. Όμως ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας. Δεν μπορώ να μην πω, κλείνοντας, ότι πριν από λίγες εβδομάδες έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που προσπάθησε πάρα πολύ, έδωσε μεγάλη μάχη, αγωνίστηκε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης.