Και φέτος οι μόνιμες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν για την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες δέκα νησιών, εκ των οποίων και η Ρόδος και η Κρήτη, να καλυφθούν και πάλι με γεννήτριες.

Ads

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τη μίσθωση από τη ΔΕΗ μονάδων για έξι νησιά που εμφανίζουν έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο το καλοκαίρι (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη), ενώ σε άλλα τέσσερα (Κάρπαθος, Κύθνος, Σέριφος και Σκύρος) οι ανάγκες θα καλυφθούν με τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Κω, την Κάλυμνο και τη Μύκονο.

Σημειώνεται ότι συνολικά η πρόσθετη ισχύς που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στα δέκα νησιά για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι 68,4 μεγαβάτ, από τα οποία τα 64 MW θα είναι οι ενοικιαζόμενες μονάδες, με κόστος που εκτιμάται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός στόχος, πάντως, που είναι η αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών σε μόνιμη βάση, θα επιτευχθεί με την υλοποίηση των σχεδίων διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή των Κυκλάδων, η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό. Υπολογίζεται ότι συνολικά, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 4 – 5 δις. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Ads

Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάντως, επισημαίνει ότι «στα νησιά Κύθνο, Λήμνο, Κάρπαθο και Σέριφο, η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής για μόνιμες μονάδες (τουλάχιστον δύο σε κάθε νησί). Ακόμη, για τη Λέσβο και τη Ρόδο η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί για κατασκευή δύο νέων σταθμών, και συνεπώς οι ανάγκες εγκατάστασης πρόσθετου δυναμικού προκύπτουν λόγω καθυστερήσεων στην εγκατάσταση ήδη αδειοδοτημένων μόνιμων μονάδων στα νησιά αυτά».