Αν και το ΠΑΣΟΚ στήριξε και υπέγραψε όλα τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, έχοντας και τη συνδρομή της ΔΗΜΑΡ σε κάποια από αυτά, τώρα αλλά ζει ρότα. Τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει επανέλαβε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ads

Αν και ψηφίσαμε αρκετά από τα προαπαιτούμενα μέτρα, είπε η κ. Γεννηματά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων και τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τις «αρνητικές και υφεσιακές διατάξεις» του μνημονίου:

1. Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
2. Tις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας.
3. Tην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
4. Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
5. Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να βελτιώσει αυτούς τους όρους», σημείωσε η Φώφη Γεννήματα καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση.

Ads

«Ο κ. Τσίπρας έχει την εντολή αλλά και την ευθύνη να εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε και προανήγγειλε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει «γόνιμη» αντιπολίτευση. «Δεν είμαστε η εφεδρεία σας κ. Τσίπρα, είμαστε δύναμη μάχης», είπε χαρακτηριστικά.

«Εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, θα ασκήσουμε εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση στη νέα αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας», ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα, στις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», σε κινήσεις πολιτών της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, στον ευρύτερο «προοδευτικό» χώρο, για «συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργό στο Ίδρυμα Κλίντον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας αναγόρευσε το μνημόνιο σε απόλυτο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αναντίστοιχος με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, κατέληξε, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ήταν πιο προετοιμασμένος.