Μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , δήλωσε πως «με ευθύνη του κ. Τσίπρα αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει νέα κυβέρνηση, άρα οποιαδήποτε καθυστερηση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα». «Δεν είναι ώρα για πολιτικά τρικ και εντυπώσεις», τόνισε.

Ads

Την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που συνάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έστειλε σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «κυβέρνηση συνεργασίας υπό την παρούσα Βουλή δεν βγαίνει» και πως «η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές».

Αν και είναι δεδομένη η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο Κώστας Καραγκούνης ισχυρίζεται πως η ΝΔ «θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή». Όπως είπε στο Mega, «στόχος είναι να βρεθεί λύση ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές». Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει πως θα καθυστερήσει τις εκλογές όσο περισσότερο μπορεί.

Η Φώφη Γεννήματα αφήνοντας αιχμές για τις «καθυστερήσεις» της ΝΔ δήλωσε πως οι συνταγματικές προβλέψεις θα πρέπει να τηρηθούν, «όμως όλοι εμείς δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στο μύλο της αβεβαιότητας και της αδράνειας». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τασσόμενη ουσιαστικά υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας των διευρευνητικών εντολών, υπογράμμισε ότι «το Grexit παραμένει στη αυλή μας».

Ads

Επιτέθηκε όμως και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως η επιλογή του για εκλογές είναι τυχοδιωκτική και επιζήμια για τη χώρα, καθώς, όπως είπε, φοβάται τη στιγμή που θα φτάσει στους πολίτες ο λογαριασμός όσων υπέγραψε.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, «γι’ αυτό η προσπάθεια μας έχει στόχο να αναδείξουμε τον τρίτο εναλλακτικό πόλο που μπορεί να αποτελεσει την ευγγήση για θετικές λύσεις», ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξη» σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «έχει γίνει κατανοητό ότι έχει αδικήθηκε», ενώ προέβλεψε σημαντική επιστροφή στελεχών σε όλη την Ελλάδα».