Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννήματα, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός έχει ως κεντρικό γνώρισμα την ύφεση» και πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πηγαίνουν  τη χώρα «όπισθεν ολοταχώς» σε όλα τα μέτωπα.

Ads

«Οι συντάξεις περικόπηκαν κατά 3%, οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν για το 75% των δανειοληπτών. Η αναλγησία είναι μεγαλύτερη όταν δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι το αριστερό αποτύπωμα;»

«Η αξιοπρέπεια και η αντίσταση αντικαταστάθηκαν από τη μοιρολατρία, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την υποταγή» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και είπε ότι η πατρίδα και το έθνος βρίσκονται στο χάος και στο κενό, ενώ οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι.

Σχολιάζοντας τα σενάρια συνεργασίας με την κυβέρνηση, είπε για την στάση του ΠΑΣΟΚ ότι «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου για οριστική έξοδο από τη κρίση. Είμαστε όμως αντίθετοι με κάθε πρόταση για δημιουργία “μετώπων”, είτε των δήθεν ευρωπαϊκών με την δεξιά, είτε των δήθεν προοδευτικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές λογικές θα βλάψουν αυτή την ώρα την Ελλάδα το ίδιο».

Ads

Τέλος, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθώντας να καταλάβει το χώρο της κεντροαριστερά, κατέλαβε πλήρως το χώρο της δεξιάς» και ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σπέκουλα για την δήθεν ασυνέπεια μας, το καλοκαίρι να ψηφίζουμε τη συμφωνία και τώρα να μην ψηφίζουμε άκριτα ότι σας υπαγορεύουν ως εφαρμοστικούς νόμους».

Δεν φοβόμαστε

Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνήσουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και πώς έφθασε η χώρα στα μνημόνια, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ότι «συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία».

«Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος. Προκαλούμε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να αποτυπωθεί η αλήθεια, να τη συνυπογράψει. Όποιος όμως αρνηθεί, δεν έχει δικαίωμα να ψελλίζει περί διαφάνειας» επισήμανε η κ. Γεννηματά.