Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το κόμμα της δεν θα γίνει εφεδρία του ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας αντι-λαϊκά μέτρα.

Ads

Μιλώντας για το χρέος ξεκίνησε την τοποθέτηση της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά, «υπενθυμίζοντας» στον Αλέξη Τσίπρα ότι για να μιλήσει ο Ολάντ για το ελληνικό χρέος μέσα στην Ευρωβουλή, συνέβαλαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης έκανε λόγο για την ανάγκη συμμαχιών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προώθησε τη συμφιλίωση και δεν δίχασε τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σημείωσε η Φώφη Γεννηματά. Ο λαός μπορεί να σας έδωσε την ψήφο του αλλά δεν σας έδωσε άφεση αμαρτιών, συνέχισε, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η εντολή είναι να στρίψει το τιμόνι. «Πάρτο αλλιώς», δηλαδή, είπε χαρακτηριστικά.

Η μνημονιακή πραγματικότητα είναι εδώ και εσείς κρύβεστε, χρησιμοποιώντας το παράλληλο πρόγραμμα ως ένα νέο παραμύθι, είπε η Φώφη Γεννήματα. Εξέφρασε εν συνέχεια τους φόβους της ότι η πορεία της χώρας θα πάρει την κατιούσα και ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για αυτό δεν θα την πάρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά η κυβέρνηση. «Δεν θα γίνουμε εφεδρίες σας», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τα όσα έρχονται η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί ούτε καν να βρει τα ισοδύναμα που θα μπορούσαν να κάνουν ελαφρύτερα τα μέτρα. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχει επισήμως εγκαταλείψει τους αγρότες και τους συνταξιούχους. «Στηρίζουμε κάθε μεταρρύθμιση με δημοκρατική και αναπτυξιακή πολιτική αλλά θα είμαστε ενάντιοι, στις συντάξεις πείνας, στην υπερφορολόγηση των αγροτών και στην ανασφάλεια ως προς την πρώτη κατοικία», σημείωσε.

Το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, προϋποθέτει ένα θετικό οικονομικό κλίμα, και η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί για ιδεολογικούς ή ιδεοληπτικούς λόγους με όποιον έχει προσπαθήσει να επενδύσει στην Ελλάδα, είπε η Φώφη Γεννήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε, λέγοντας ότι ακόμα και τώρα δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι  δεν μπορούν να γίνουν τομές όταν η κυβέρνηση φροντίζει τους δικοπύς της ανθρώπους  σε δημόσιες θέσεις, όταν έχουμε capitol controls, και φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης. «Αρκετά πια με τις ιδεοληπτικές απόψεις», είπε η πρόεδρος της πράσινης παράταξης  αναφερόμενη στα «πλήγματα» που δέχονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η Φώφη Γεννήματα εκτίμησε ότι τα κονδύλια που δαπανήθηκαν ήταν λίγα και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον θεσμό εγγυημένου εισοδήματος, ενώ δήλωσε ότι οι δομές αλληλεγγύης ιδρύθηκαν επί ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς στέλνοντας το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει «νομιμότητα για όλους και παντού». Υποστήριξε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για την πάταξη της διαπλοκής. Επίσης αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, η Φώφη Γεννήματα ζήτησε απλή αναλογική.

Για το προσφυγικό η κ. Γεννήματα είπε ότι ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης και ότι ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση που έδωσε λύση.

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην είναι προοδευτική μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς λόγω ιστορικής παράδοσης, είπε. «Εσείς είστε Αριστερός που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε με μία ακροδεξιά υπόφυση και το βράδυ των εκλογών την αγκαλιάσατε;», αναρωτήθηκε στρέφοντας τα βέλη τςη στοςυ ΑΝΕΛ.  «Αντιδεξιός αλα καρτ δεν γίνεται κύριε Τσίπρα», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, καταλήγοντας πως το ηθικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ κάηκε και μαζί με αυτό κάηκαν και τα όνειρα χιλιάδων πολιτών.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=eBScrRdYa7o]