Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ads

Παρέχοντας κάλυψη στον Κώστα Σημίτη, ανέφερε πως «είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοί. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Στο Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εμείς πρώτοι ανοίξαμε την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση». Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όπως τόνισε «αφού καθυστέρησε τρία χρόνια την αναθεώρηση, τώρα την εντάσσει σε μια προεκλογική διαδικασία». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διχάσει ξανά τους πολίτες, υποστήριξε. 

Επιπλέον, άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τον οποίο είπε ότι «συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον λαϊκισμό». «Δεν ασκεί πολιτική το Σύνταγμα και δεν γεννά ιδεολογία. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων. Όπως καταλαβαίνετε η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να συνθλιβεί στον μύλο της κομματικής αντιπαράθεσης» πρόσθεσε.

Αλέξης Τσίπρας: Ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι μόνο ο ελληνικός λαός

Ads

«Κυριά Γεννηματά, κάποιοι αισθάνονται ως μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε και σήμερα. Και βεβαίως θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι ένας περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Νοικάρης, δηλαδή, στην δική σας περιουσία. Ιδιοκτήτης σε αυτόν τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Φώφης Γεννηματά για την υπόθεση του Κώστα Σημίτη, αλλά και έμμεσα τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού περί «περιστασιακών ενοίκων της εκτελεστική εξουσίας, που δεν μπορούν να γράφουν Ιστορία».

Η Φώφη Γεννηματά παρέχοντας κάλυψη στον Κώστα Σημίτη, ανέφερε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πως «ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοί. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ως μόνο στόχο της στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ και τελικά επιταχύνει τη δική του στρατηγική ήττα. «Έχετε επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση. Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία γιατί το ζήτησε ο ελληνικός λαός, στον οποίο μετά το δημοψήφισμα τέθηκε στην κρίση του και ο συμβιβασμός με τους εταίρους. «Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη» – για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδικά πάντως για το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, ο πρωθυπουργός είπε πως ο εμπνευστής του ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραμένει σημαντικό στέλεχος του κόμματος, και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως όταν μπορούσαν να αναθεωρήσουν τον άρθρο περί ευθύνης υπουργών και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν το έκαναν». «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη – ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους – να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».

Η δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά 

Η νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Πάνος Καμμένος: Εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στον κυβερνητικό εταίρο ως «ακροδεξιό μόρφωμα».  «Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας . «Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ – με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ – και με το ‘πατριωτικό ΠΑΣΟΚ’ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε:

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε – η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα – τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός! Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».