Σε σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με την κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, το οποίο έμεινε χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, καθώς δεν υπήρχε γιατρός ακτινολόγος του συγκεκριμένου τμήματος, κάνει ο Πάνος Παπανικολάου.

Ads

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο X ο νευροχειρουργός στο εν λόγω νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ): «Αντί να προσλάβουν γιατρούς στο τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας του ΓΝ Νίκαιας θέλουν να δίνουν ζεστό κρατικό χρηματάκι σε ιδιωτική εταιρεία “web diagnostics” που θα κάνει “διάγνωση” εξ αποστάσεως αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του δημοσίου».

 

Μάλιστα, με δεύτερη ανάρτησή του αναφορικά με το ζήτημα σημειώνει με νόημα: «Στην γενική εφημερία γίνονται τουλάχιστον 200 αξονικές. Κάντε τον πολλαπλασιασμό επί 18,90 : 3780 €. Η εφημερία ενός Επιμελητή Α’ (που το κράτος αρνείται να προσλάβει) κοστίζει 174 € (μικτά). Καταλάβατε ;».

 

 

Παραιτήσεις γιατρών λόγω υπερφόρτωσης εργασίας

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το ζήτημα δημοσίευσε προ ολίγων ημερών η «Καθημερινή», αποκαλύπτεται πως το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου το Κρατικό Νίκαιας έμεινε χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Οι μόλις δύο μόνιμοι γιατροί του τμήματος και ο ένας επικουρικός είχαν συμπληρώσει τον αριθμό των εφημεριών που είχαν να κάνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάλυψη του τμήματος για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα.

Μάλιστα μιλώντας στην «Καθημερινή ο κ. Παπανικολάου ανάφέρει: «Ετρεχαν οι γιατροί να παρακαλούν σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής να τους βοηθήσουν με τις εξετάσεις των ασθενών»

Και προσθέτει πως «για πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου, από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα έχουμε διήμερα, ακόμη και τριήμερα, χωρίς γιατρό στον αξονικό τομογράφο». Ηταν μια εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας.

Οπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, «το τμήμα, το οποίο διαθέτει δύο αξονικούς και έναν μαγνητικό τομογράφο, λειτουργούσε υποδειγματικά έως το τέλος του 2021. Εκτός από το διαγνωστικό έργο για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς, εκτελούσε και επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως βιοψίες διά βελόνης. Από τις αρχές του 2021 ο τότε διευθυντής του τμήματος είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται η συνταξιοδότηση πέντε γιατρών τη διετία 2021-22. Οταν τέλος 2022 – αρχές 2023 προκηρύχθηκαν δύο θέσεις γιατρών ακτινολόγων, ήταν ήδη αργά. Λόγω υπερφόρτωσης εργασίας, από το τέλος του 2022 τέσσερις γιατροί έχουν παραιτηθεί».

Η τελευταία παραίτηση συνέβη εντός του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των εφημεριών. Το δε επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει σε έγγραφό του τη λειτουργία συνολικά του νοσοκομείου ως επισφαλή λόγω αυτής της κατάστασης. Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός δεσμεύθηκε για προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ακτινολόγων για το νοσοκομείο Νίκαιας.

«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Και κάθε μέρα η διοίκηση του νοσοκομείου παρακαλεί άλλα νοσοκομεία για να βρει έναν ακτινολόγο να καλύψει την εφημερία», τονίζει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει: «Η διοίκηση του νοσοκομείου αναζητεί λύσεις και από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Να τους στέλνουμε δηλαδή κατά τις “ακάλυπτες” γενικές εφημερίες τις εικόνες από τις αξονικές τομογραφίες και να μας στέλνουν με email τις γνωματεύσεις, με προτεινόμενη αποζημίωση 37.000 ευρώ μεικτά το εξάμηνο. Πολύ χαμηλότερο είναι το κόστος για το Δημόσιο για την πρόσληψη ενός επιμελητή Α΄, ο οποίος πέρα από τις εφημερίες θα καλύπτει και την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου».

Την περασμένη Δευτέρα, η ΟΕΝΓΕ έστειλε ηλεκτρονικά αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά για την κατάσταση αυτή, καθώς και εξώδικα στον διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ. «Θέλουμε να τεκμηριώσουμε ότι για την επισφάλεια στους ασθενείς δεν ευθύνονται οι γιατροί», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει λύση, την Παρασκευή θα καταθέσουμε και μηνύσεις».