Έντονη πίεση φαίνεται πως δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας των διασωληνωμένων ασθενών κορονοϊού στις ΜΕΘ, οι οποίοι αυξάνονται σε καθημερινή βάση, την ώρα που οι απλές νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις το προηγούμενο Σάββατο (14/8) οι διασωληνωμένοι ήταν στους 236, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές βρίσκονταν στις 285, καταγράφοντας αύξηση 11.76%.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, φθάνοντας σήμερα (21/8) στους 317 διασωληνωμένους, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη, ενώ έγιναν 280 νέες εισαγωγές.

Αναλυτικά, η αύξηση που καταγράφηκε όλη την εβδομάδα στους ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ διαμορφώθηκε ως εξής:

Ads
  • Σάββατο (21/8): 317
  • Παρασκευή (20/8): 296
  • Πέμπτη (19/8): 286
  • Τετάρτη (18/8): 282
  • Τρίτη (17/8): 258
  • Δευτέρα (16/8): 250
  • Κυριακή (15/8): 241
  • Σάββατο (14/8): 236

Αύξηση 154% μέσα σε ένα μήνα

Πάνω από 300 διασωληνωμένοι είχαν καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 321 διασωληνωμένους, στις 18 του μήνα 307 και στις 19/6 ήταν 301.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα μήνα πριν, οι διασωληνωμένοι ήταν 125, με την αύξηση να αγγίζει το 154,6%.

Επιπλέον, το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1η/8 έως 21/8, οι νεκροί ήταν 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Παρατηρήθηκε αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 135%.

Πίεση στα νησιά

Μεγάλη πίεση ασκείται και στα «κόκκινα» νησιά, με την Κρήτη και τη Ρόδο να είναι στην κορυφή, καταγράφοντας τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων και γεμάτα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου έφτασε να έχει μόλις μια κλίνη ΜΕΘ κενή, με τον διοικητή Γιώργο Χαλκιαδάκη, να τονίζει την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο του, όπως και άλλα νοσοκομεία στην Κρήτη.

Στα ύψη τα κρούσματα – Ανησυχία σε πολλές περιοχές

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, χθες Σάββατο, 3.191 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 557.239 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.501 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, Αττική και Κρήτη είναι από τις περιοχές που όχι μόνο είναι αντιμέτωπες με πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους (76% η πρώτη, 96% η δεύτερη) αλλά καταγράφουν καθημερινά και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Στο κάδρο της  ανησυχίας παραμένει η Θεσσαλονίκη, ενώ μπήκε και η Πελοπόννησος.

Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπου από τα 3.191 κρούσματα εντοπίζονται τα 798. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 281 μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 125 νέες μολύνσεις, στο Ηράκλειο 134 και στη Μεσσηνία 100.

Ο «χάρτης» του κορονοϊού στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική 116
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 85
  • Δυτική Αττική 44
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 117
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 203
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 100
  • Πειραιάς 104
  • Νήσοι 29

Η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου θα κρίνει τη συνέχεια

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών για επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, έχοντας στις αποσκευές τους τον ιό, οι οποίοι στη συνέχεια θα μολύνουν και τους ανεμβολίαστους, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο δύσκολη.

«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, αυτή η πίεση αυξάνεται. Όμως, δόξα τω Θεώ, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, η πίεση, με αντίστοιχα κρούσματα που υπήρχαν τότε, είναι υποπολλαπλάσια. Φτάνει σε ένα ποσοστό κατά 60%-70% λιγότερο και στις μονάδες και στις κλινικές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ταυτόχρονα έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τις ευαίσθητες ομάδες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Και προσέθεσε: «Αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από 3.000-4.000 δούμε μεγαλύτερους αριθμούς, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον αριθμό των εισαγωγών, των νοσηλειών και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, και στους θανάτους. Γιατί υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων, άνω των 40-50 ετών, που τροφοδοτεί το σύστημα υγείας, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος με αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων να έχουμε και αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, πράγμα που – προς το παρόν – δεν είναι έντονο αλλά αρχίζει και φαίνεται».

Η εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη «είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθούμε οριστικά και να λειτουργήσουμε υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά και να μην αφήσουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, με πρόβλημα την πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων, δυσκολότερων από αυτές που υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Υπέρ της λήψης μέτρων αυτή τη στιγμή εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Όπως είπε, τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

«Φοβάμαι ότι ήμαστε ένα βήμα μετά την επιδημία», είπε και τόνισε πως αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η αύξηση των διασωληνωμένων το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύντομα θα φτάσει στα όρια του. Για τον κ. Τούντα ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού και να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία είναι ο εμβολιασμός.

Kατά πάσα πιθανότητα είτε την Τρίτη 24 Αυγούστου, είτε την Πέμπτη 26 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και αντικίνητρα για τους ανεμβολίαστους από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Η εφαρμογή τους τοποθετείται στα μέσα Σεπτεμβρίου, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς όμως να αποκλείεται η έναρξη εφαρμογής τους λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, πέραν των εσωτερικών, τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προβλέπεται να είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.
  • Για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
  • Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα.

Σε σχέση με τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων και ουσιαστικά προβλέπεται να αφορά σε δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται. Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Μέτρα για άνοιγμα σχολείων

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να πραγματοποιούν 2 self test  την εβδομάδα – το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή  να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Πιο ευάλωτοι οι άνδρες 20 έως 29 ετών

Οι νέοι άνδρες ηλικίας 20 έως 29 ετών αναδεικνύονται ως η ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Annals of Internal Medicine και η οποία ανέλυσε στοιχεία από τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που διενεργήθηκαν το 2020, στην επαρχία Οντάριο, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος νεαρών ανδρών για νόσηση από COVID-19 φαίνεται να έχει υποτιμηθεί. Ειδικότερα, ερευνητές από τον Καναδά μελέτησαν τα αρχεία όλων των PCR τεστ και των διαγνώσεων για SARS-CoV-2 στην επαρχία Οντάριο του Καναδά μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε στατιστικά μοντέλα για να αναλύσει τις διαφορές στα ποσοστά μόλυνσης ανά ηλικιακή ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συχνότητα των τεστ. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, αν και τα περισσότερα τεστ διενεργήθηκαν σε ηλικιωμένα άτομα –οι γυναίκες 80 ετών και άνω ήταν η πληθυσμιακή ομάδα με τα περισσότερα τεστ– τα θετικά τεστ σε αναλογία πληθυσμού ήταν έως και 2,5 φορές περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού στους άνδρες ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν κοιτάμε τους αριθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά λησμονούμε ότι τα κρούσματα που αναγνωρίζονται εξαρτώνται σαφώς από τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Και σίγουρα η συχνότητα των τεστ είναι διαφορετική μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή μόνο ενός παγόβουνου, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά και τους νεότερους ανθρώπους. Και τονίζουν ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η μαζική προσέλευση όλων στην εμβολιαστική διαδικασία.