Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» με τις μαρτυρίες γιατρών να αναφέρουν πως καταγράφονται ακόμη και ελλείψεις σε συσκευές οξυγόνου. Ασθενείς, με φορητούς αναπνευστήρες, περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Και δυστυχώς δεν μπαίνουν όλοι στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για διακομιδή. Οι γιατροί, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του ΕΣΥ που μίλησαν στο tvxs.gr, αναγκάζονται για άλλη μια φορά να κάνουν επιλογή ασθενών λόγω των μεγάλων ελλείψεων.  
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Παύλο Πολάκη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονταν σε αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ ήταν 84. Ιατρικές πηγές εκτιμούν πως ο εν λόγω αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
 «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται πάνω από δύο 24ωρα σε απλή κλίνη με φορητό αναπνευστήρα περιμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ», είπε στο tvxs.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχε προκύψει πως 8 στους 10 θανάτους από covid-19 είχε συμβεί εκτός ΜΕΘ, με τους γιατρούς να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η νοσηλεία βαριών περιστατικών σε απλές κλίνες ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ ενέχει σοβαρό κίνδυνο υποθεραπείας. 
 
Ο κ. Παπανικολάου είπε επίσης ότι τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμίσει, ότι εντοπίζονται πλέον ελλείψεις σε συσκευές παροχής οξυγόνου τύπου «high flow» και πως ειδικευόμενοι γιατροί μένουν πλέον δεύτερη χρονιά πίσω στην ειδικότητά τους. «Στην τελευταία εφημερία στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας είχαμε 40 εισαγωγές covid και άλλες 40 στη λοιπή νοσηρότητα. Συνολικά νοσηλεύουμε περί τους 120 ασθενείς covid. Ο ίδιος αριθμός περίπου νοσηλεύεται και στο Τζάνειο. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα», λέει ο κ. Παπανικολάου.
 
«Το προσωπικό είναι στα όριά του»
 
Εικόνα από το «Λαϊκό» έδωσε στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Τάσος Αντωνόπουλος. «Είχαμε δύο κλινικές covid με περίπου 60 κρεβάτια. Δεν έφταναν. Εξασφαλίσαμε ακόμα 30 μετατρέποντας και την Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική σε covid, πιστεύοντας πως έτσι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε δύο ακόμα εβδομάδες. Όμως στη χτεσινή εφημερία (Κυριακή προς Δευτέρα) γέμισαν μέσα σε 10 ώρες», μεταφέρει ο κ. Αντωνόπουλος.
 
«Έτσι όπως έχουν τώρα τα πράγματα για να ξεκινήσουμε εφημερία χρειαζόμαστε 45 κενές κλίνες. Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουμε. Το προσωπικό είναι στα όριά του», μας λέει.
 
Δεν μπαίνουν όλοι στη λίστα
 
Έμπειρο στέλεχος του ΕΣΥ εξηγεί πως ο πραγματικός αριθμός όσων κανονικά χρήζουν διακομιδής σε ΜΕΘ είναι αρκετά μεγαλύτερος από τους 84, καθώς οι γιατροί γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί κάνουν μόνοι τους επιλογή για το ποιούς ασθενείς θα βάλουν στη λίστα του ΕΚΑΒ και ποιούς όχι. «Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, ορισμένοι ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή με βεβαρημένο ιστορικό είναι απίθανο να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Αυτό το ξέρουν οι γιατροί και έτσι ζητούν τη διακομιδή όσων αξιολογούν ότι μπορούν να έχουν μια καλή εξέλιξη αν βρεθεί τελικά μια κλίνη ΜΕΘ για εκείνους», μας λέει.
 
Αυτή η διαλογή από τους ίδιους τους θεράποντες ιατρούς φαίνεται πως είχε εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στη βόρεια Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η μαρτυρία της κόρης θανόντα από covid-19 στο tvxs.gr, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας της πέθανε νηστικός, μέσα στις ακαθαρσίες του σε μια αποθήκη του ΑΧΕΠΑ ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την εφαρμογή αυτής της θλιβερής πρακτικής που καθόλου δεν αρμόζει σε ανεπτυγμένη χώρα τον 21ο αιώνα.