Με όρους μαφίας λειτουργεί πλέον ο ισραηλινός στρατός, αφού, μόλις ένα 24ωρο μετά την δήλωση του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ότι περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε τέσσερις μήνες, παρά σε τέσσερα χρόνια συγκρούσεων ανά τον κόσμο, το Τελ Αβίβ βομβάρδισε αποθήκη της UNRWA στην Ράφα, με ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους ακόμη.

Ads

Η Τζουλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, έκανε λόγο για «πολλούς τραυματίες», από το πλήγμα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας τόνισε από την πλευρά του ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό της αποθήκης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι 157 εγκαταστάσεις του έχουν υποστεί ζημιές από επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έχουν καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ads

Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι 162 μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί.

Το Ισραήλ δεν κρύβει πλέον ότι προσπαθεί ενεργά να διαλύσει την υπηρεσία, η οποία αναγνωρίζει συλλογικά τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία ως πρόσφυγες που δικαιούνται εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες αρωγής.

Δώδεκα μέλη της UNRWA κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι είχαν διασυνδέσεις με την επίθεση της Χαμάς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στο «νότιο Ισραήλ» στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που ώθησε περισσότερες από 10 χώρες – χορηγούς να αναστείλουν την οικονομική υποστήριξη προς την υπηρεσία που απασχολεί περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

Ο γενικός επίτροπος Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «η UNRWA αντιμετωπίζει μια σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία για την υπονόμευση των δραστηριοτήτων της και τελικά τον τερματισμό τους».

Ο Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα στον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ ότι επιδιώκει την αντικατάσταση της UNRWA.