Τα γραφεία τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκονται μόλις μία πόρτα μακριά, ωστόσο, μία άβυσσος χωρίζει τις θέσεις τους για την έξοδο από την κρίση. Η αισιοδοξία η οποία χαρακτηρίζει τελευταία τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν εκφράζει το Γιώργο Αργείτη, συγγραφέα του βιβλίου Χρεοκοπία και Οικονομική Κρίση, ο οποίος αμφισβητεί τους στόχους του προγράμματος και δη εκείνους που αφορούν τα ποσοστά της ύφεσης και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο καθηγητής αναφέρεται σε μία τριπλή παγίδα χρεοκοπίας, παραγωγικής αποσάθρωσης και λιτότητας η οποία έχει εγκλωβίσει την ελληνική οικονομία. Tου Βασίλη Κωστούλα

Ads

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13% τους πρώτους 10 μήνες του 2012. Θα πρέπει να γεννά προσδοκίες αυτή η εξέλιξη;
 
Εννοείται πως η αύξηση των εξαγωγών είναι καλοδεχούμενη. Στην παρούσα συγκυρία θα είχε μόνο θετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι και διατηρήσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προέλθει από την προς τα κάτω προσαρμογή του κόστους εργασίας, παρά μόνο ως συνέπεια της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Σημειωτέον, η συγκεκριμένη αύξηση καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ευρώ είχε βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αστάθειας στην αγορά συναλλάγματος σε βάρος του. Είχε σημειωθεί υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσει κανείς και τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής στον τομέα των εξαγωγών, δεδομένου ότι το Ευρώ «ανεβαίνει».
 
Συγχρόνως, καταγράφονται ιστορικά χαμηλά στον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 0,3% το Δεκέμβριο.
 
Αυτό το ποσοστό βρίσκεται σχεδόν στο όριο του αποπληθωρισμού, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ακριβώς την τεράστια ύφεση στην ελληνική οικονομία. Είναι τόσο βαθιά η συρρίκνωση, ώστε να συμπιέζονται σε μεγάλο βαθμό και οι τιμές. Ο αποπληθωρισμός είναι ένας ακόμη παράγοντας που αποτρέπει την έξοδο της χώρας από την κρίση, δείχνοντας ότι και οι επιχειρήσεις έχουν συμπιέσει τρομερά τα κέρδη και τις προοπτικές τους, λόγω της δραματικής πτώσης της ζήτησης. Ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση λόγω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης που θα ακολουθούσε τη μείωση των τιμών. Ωστόσο, ταυτόχρονα, έχουν μειωθεί και τα εισοδήματα. Συνεπώς, παρ’ όλη τη μείωση του πληθωρισμού, η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται.
 
Το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό.
 
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος ουσιαστικά διαψεύδει το τεχνητό κλίμα ευφορίας και αυτές τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα ψυχολογίας και προσδοκιών το οποίο μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο στην προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.
 
Ακούγεται ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής ζητούσε εγγυήσεις για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και άλλες διευκολύνσεις. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζει μεγάλες επενδύσεις με ανάλογους τρόπους;
 
Θα ήταν θεμιτό να το κάνει, εφόσον «ζύγιζε» κάθε φορά τις θέσεις εργασίας τις οποίες θα δημιουργούσε η επένδυση και τη συνεισφορά της σε αυτό που ονομάζουμε αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις; Ας τους μηδένιζε το φορολογικό συντελεστή.
 
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει μηδαμινή πλέον την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το Ευρώ και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι για πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα διαμορφώσουν και συνθήκες για περαιτέρω παρεμβάσεις στο χρέος.
 
Το νομισματικό ρίσκο παραμένει. Η ύφεση θα είναι και εφέτος πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων. Συνεπώς, δεν θα επιτευχθούν ούτε ο ρυθμός ανάπτυξης ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Συγχρόνως, δεν προβλέπεται να έρθουν επενδύσεις. Άρα, αναμένονται νέα μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο θα αυξήσει και το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ. Το νομισματικό ρίσκο της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
 
Οι πόρτες των γραφείων σας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκονται δίπλα – δίπλα. Ποιο συναδελφικό μήνυμα θα στέλνατε στο Γιάννη Στουρνάρα;
 
Θα του έλεγα να επαναπροσδιορίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό όλους τους στόχους της οικονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευτεί και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα λιτότητας.