Σε εξέλιξη είναι από στις 12.00 η σημαντική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής μέχρι το 2015, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Για τη στήριξη και αποδοχή του ο πρωθυπουργός θα αναζήσει πάσει θυσία συνάινεση στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο.

Ads

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκίνησε αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» των 6 δισ. ευρώ, που διαπίστωσε η τρόικα για το 2011, κατά την «πρώτη πράξη» της αξιολόγησης του μνημονίου.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι κοστολογημένο για κάθε μέτρο, αλλά θα περιέχει εναλλακτικά σενάρια σε κάθε τομέα, ώστε να υπάρχει και ένα πεδίο διαλόγου με το κάθε υπουργείο. Η κυβέρνηση αναζητά μια επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή 6 δισ. ευρώ για φέτος και συνολικά επιπλέον μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, οπότε το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα λήξει τυπικά η ισχύς του μνημονίου.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι ήδη πολύ σκληρά, τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα όσο τις δαπάνες. Με δεδομένα τα επώδυνα μέτρα, αλλά και την ολιγωρία στην έως τώρα εφαρμογή όλων όσα είχαν συμφωνηθεί, η ηγεσία των δανειστών της Ελλάδας απαιτεί επιτάχυνση. Στο μεταξύ χθες, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών ενδεικτικό κατάλογο των 136 επαγγελμάτων που πρόκειται να “ανοίξουν” από 2 Ιουλιου.

Ads

Στο μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι ελεγκτές από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ζητούν το ίδιο επιτακτικά τη δημιουργία ενός φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν και στελέχη των τριών διεθνών οργανισμών για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Οι απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα τέθηκε ως θέμα μετά επιτάσεως από την πλευρά της τρόικας με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη και η ανατροπή της σχέσης της μιας πρόσληψης ανά πέντε απολύσεις, στην οποία είχε αρχικά εμμείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το σχέδιο μετά τη συμφωνία της τρόικας, εκτός από ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, θα προβλέπει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2014.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα αναμένει όχι μόνο εξορθολογισμό μισθών και επιδομάτων, αλλά και θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 10.000 ευρώ για μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και νέο φορολογικό πακέτο για τα ακίνητα, βρίσκονται μέσα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΓΑΠ: «Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όμως η μάχη συνεχίζεται»

Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όμως η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, χωρίς πισωγυρίσματα, ανέφερε σήμερα ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Απευθυνόμενος στους υπουργους, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην υπηρέτηση του πατριωτικού καθήκοντος για τη σωτηρία της χώρας δεν συγχωρείται λιγοψυχία» και πρόσθεσε ότι «όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα».

«Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, τη βάλαμε σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία».

Περί ανεξάρτητου φορέα αποκρατικοποιήσεων

Η πρόταση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη σύσταση ανεξάρτητου από την κυβέρνηση φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, αφορά στο πρότυπο της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Treuhandanstalt (Treuhand), η οποία προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας το 1990.

Η γερμανική Treuhand συστάθηκε στις αρχές του 1990 και ανέλαβε τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των εκτάσων γης που ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία στην «Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» και πωλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Σε τέσσερα έτη πώλησε 14.000 επιχειρήσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών και των ακινήτων πέρασε σε γερμανικά χέρια και κυρίως στα στελέχη των εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Σημειώνεται πως η δραστηριότητα της Treuhand αμφισβητήθηκε έντονα, καθώς κατηγορήθηκε για εκποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις ενώ συσσώρευσε χρέη ύψους 270 δισ. γερμανικών μάρκων.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση «εταιρείας ειδικού σκοπού», κατά το πρότυπο οργάνωσης της Treuhand, ώστε να επιταχυνθεί κυρίως το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, για το οποίο πιέζει η τρόικα των δανειστών. Στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της εταιρείας ενδέχεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων, η κυβέρνηση εξετάζει και την απευθείας πώληση, τμηματικά ή ολόκληρων, των εταιρειών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με κοινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Εργασίας Λ. Κατσέλη: «Οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εισφορά δικαιωμάτων επί ακινήτων σε επιχειρήσεις ή εταιρείες (υφιστάμενες ή συσταθησόμενες) του ελληνικού Δημοσίου, εταιρείες εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας ή άλλες, καθώς και εν συνεχεία τη μεταβίβαση εν όλω ή εν μέρει στον ιδιωτικό τομέα».