Με γνώμονα τις ακροδεξιές, ομοφοβικές και υψηλόβαθμες «γαλάζιες» αντιδράσεις σε συνδυασμό με τη ρητή διαφωνία της Εκκλησίας για γάμο και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παγώνει την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, με πρόφαση την αναλυτική επεξήγηση των παραμέτρων στους πολίτες.

Ads

Ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, αφού έκλεισε κάθε σενάριο για ευρύ ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα εξηγήσεις, και μετά καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για τη μέχρι πρότινος δηλωμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες εισαγωγής και ψήφισης του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της χθεσινής ορκωμοσίας των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να εξηγηθεί σε όλες του τις παραμέτρους. Σε ερώτηση εάν υπάρχει ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου μεταθέτει τη συζήτηση για μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, υποκύπτοντας στις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Παράλληλα, σε σημερινές δηλώσεις του, σχετικά με τον χρόνο που θα κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα νομικά δικαιώματα των παιδιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι ξεκινά ο διάλογος και η συζήτηση άμεσα, ώστε να υπάρξει τεκμηρίωση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας από έναν μονογονέα. Κάποια παιδιά έχουν υιοθετηθεί από έναν άνδρα ή μία γυναίκα και πρέπει να δούμε και τα δικαιώματα για τον έτερο γονέα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην ουσία επιβεβαίωσε ότι πάει στις καλένδες ο γάμος των ομόφυλων, καθώς όπως είπε, θα πρέπει να γίνει διάλογος και να εξηγηθεί το νομοσχέδιο και σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα αλλά εξήγησε ποια είναι η σωστή διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά πιέζουν την κυβέρνηση

Το πρωθυπουργικό «κλείσιμο» της συζήτησης για πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Μόλις επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, και του ζήτησα, με το που ανοίξει η Βουλή, να καταθέσουμε εκ νέου το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβάλει το δικό του νομοσχέδιο, είναι η μόνη μου επιλογή. Κι όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ισότητα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να την στηρίξουν.

«Η κοινωνία θα προχωρήσει. Η Νέα Αριστερά φέρνει πρόταση νόμου για ισότητα στον γάμο. Χτες ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι έχει διαλέξει πλευρά: ανακοίνωσε ότι το αυτονόητο αίτημα της νομικής αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετατίθεται για το ασαφές μέλλον. Αυτή είναι η επιθυμία της αντιδραστικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, των ομοφοβικών προκαταλήψεων και των θρησκόληπτων αντανακλαστικών», αναφέρει σε δήλωσή του. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλθηκε η σημερινή πρωτοβουλία.