Την ώρα που αναμένεται με ενδιαφέρον η αυριανή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, όπου πρόκειται να ανοίξει την δημόσια συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει «αναταραχές» στο εσωτερικό της.

Ads

Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα αλλά και οι αντιδράσεις «γαλάζιων» βουλευτών και υπουργών αυξάνουν την πίεση στο Μαξίμου, στο τραπέζι του οποίου έχουν πέσει δύο εισηγήσεις:

Η μία προκρίνει ανάληψη της νομοθετικής πρωτοβουλίας εδώ και τώρα, ενώ η δεύτερη δείχνει ως πολιτικά πιο ασφαλή χρόνο για την ψήφιση του νόμου το καλοκαίρι.

Κατά τις πληροφορίες, η ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα επεκτείνει το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, επεκτείνοντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα τεκνοθεσίας. Όμως, αυτό το δικαίωμα θα μπορεί να ασκείται μόνον δια της υιοθεσίας, ενώ θα αποκλείεται η παρένθετη μητρότητα.

Ads

Εν ολίγοις τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα έχουν δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σε αντίθεση με τα ετερόφυλα. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους, εμπεριέχει ρίσκο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κατάπτωσης του σχετικού νόμου

Η απόφαση για την παρένθετη μητρότητα σχετίζεται και με την προσπάθεια να καμφθούν ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οι διαφωνούντες και το «κρυφό» χαρτί

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που αποτυπώνει τον χάρτη των διαφωνούντων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και τις επιδιώξεις του Μαξίμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των διαφωνούντων ή εκείνων που προσανατολίζονται στην αποχή κυμαίνεται μεταξύ 68 – 78 προσώπων. Όπως σημειώνεται βέβαια, η αποχή μπορεί να λειτουργήσει ως το «κρυφό» χαρτί της κυβέρνησης, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο.

«Την ίδια ώρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πειθαρχία στους υπουργούς όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση», τονίζει το δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μαξίμου θα επιδιώξει να μην πάει στην ψηφοφορία κάποιος βουλευτής που είναι αρνητικός.

Σήμερα πάντως, ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε πως διαφωνεί με το νομοσχέδιο για λόγους αρχής, ενώ και ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως δεν θα το ψηφίσει.

Ακόμη, η Άννα Καραμανλή, βουλεύτρια της ΝΔ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέροντας ότι ήταν εκ των 19 βουλευτών της ΝΔ που καταψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο ερώτημα για το τι πρόκειται να πράξει εάν επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ανέφερε ότι «στη ζωή υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορώ είναι θέμα συνείδησης. Δεν είναι πολιτικό αλλά κοινωνικό ζήτημα και πρέπει να υπάρχει ελευθερία της βούλησης».

Επίσης, ένας ακόμη υπουργός (άμυνας), ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι γνωστό πως είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο, ενώ ούτε το 2015 είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.

Ραντεβού με Ιερώνυμο;

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά».

Τέλος, με δεδομένη τη διαφωνία της Εκκλησίας, η οποία μάλιστα έχει εκφράσει πολλάκις σκοταδιστικές απόψεις για το θέμα, ανοιχτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο συνάντησης με την ηγεσία της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε σχετικά από το OPEN για το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται συνάντηση.

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την Πολιτεία, περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν θα μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε πως «όλα είναι ανοικτά».