Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά οι δύο σημαντικότεροι δανειστές μας ερίζουν για το ποιος θα πουλήσει στην υπερχρεωμένη χώρα φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό! Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Γερμανία δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θέλει το Παρίσι να σχεδιάζει να παραδώσει δύο έως και τέσσερις νέες φρεγάτες στην Ελλάδα. 

Ads

Όπως σημειώνει η Ελευθεροτυπία, το γερμανικό περιοδικό προφανώς αναφέρεται στη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2009 για την αγορά γαλλικών φρεγατών Fremm, πολλαπλών αποστολών, υπεροπλισμένων . Αρχικά η συμφωνία προέβλεπε την αγορά έξι φρεγατών με εκτιμώμενο κόστος τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις, τις μείωσε στις δύο έως τέσσερις.

«Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία», δηλώνει ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία, τη φωτιά, όπως φαίνεται -εμμέσως πλην σαφώς-, άναψε η Thyssen Krupp (γνωστή και από τις μίζες των υποβρυχίων με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), η οποία σε επιστολή εκπροσώπων της, που πρόσφατα εστάλη στην καγκελαρία, ζητάει άμεση παρέμβαση για να χαλάσει το επικείμενο deal με τους Γάλλους.

Ads

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γαλλικό κρατικό ναυπηγείο DCNS, το οποίο σχεδιάζει τη συγκεκριμένη φρεγάτα, έχει προτείνει στη δημοσιονομικά ασφυκτιούσα Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ ανά σκάφος, να της διαθέσει τις φρεγάτες κατ’ αρχάς για πέντε χρόνια δωρεάν. Ομως, μετά το πέρας της πενταετίας, αυτές να πληρωθούν με έκπτωση 100 εκατ. ευρώ (ανά φρεγάτα) ή, διαφορετικά, να περιέλθουν στο Γαλλικό Ναυτικό.

Στην επιστολή της η Thyssen Krupp επισημαίνει στην καγκελαρία ότι αν η Ελλάδα αγοράσει τις φρεγάτες σε πέντε χρόνια από τους Γάλλους, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επωμισθούν το βάρος τους, μαζί μ’ αυτό της αναδιάρθρωσης του χρέους, «ενώ την ίδια στιγμή που τα γερμανικά ναυπηγεία χάνουν έργο, η DCNS και τα Ελληνικά Ναυπηγεία θα επιχορηγούνται και θα κρατιούνται ζωντανά με γερμανικό χρήμα».

Αντιδράσεις στην Γερμανία

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και των Γερμανών Πρασίνων. «Ανεξαρτήτως από το που προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξοπλισμών Κάτια Κόιλ.

Ο πολιτικός του SPD Ούβε Μπεκμάιερ εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί», δηλώνει. Από ένα εσωτερικό έγγραφο της Thyssen συμπεραίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία συνιστά πιθανότατα παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων. Επισήμως πάντως ο όμιλος δεν θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, σχολιάζει το Der Spiegel.