Μπλόκο  στην έναρξη  των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία  βάζουν οι Γάλλοι,  ζητώντας μεταρρύθμιση της  σχετικής  διαδικασίας, την οποία χαρακτηρίζουν «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Ads

Η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, δήλωσε ότι «δεν είμαστε σε θέση  βέτο». «Δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο», υποστήριξε. 

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών και η άρνηση να διαχωρισθούν οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μπλοκάρει και τις δύο χώρες, επειδή κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, θεωρούν πως η Αλβανία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για ένταξη.

«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθίσεις που ζητούνται ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ψηφίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή», επέμεινε η ντε Μονσαλέν.

Ads

Η Γαλλία θεωρεί εξάλλου πως «η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ατελείωτο σίριαλ των κεφαλαίων είναι απογοητευτική, δεν απαντά στις προσδοκίες των πολιτών και, γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε.

Το Παρίσι διατηρεί την αντίθεσή του παρά την έκκληση που απηύθυναν στις 3 Οκτωβρίου με επιστολή τους οι ηγέτες των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή) υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.