Στην υπόθεση της αναβολής της δίκης των Ακίφ Ρασούλι και Αμίρ Ζαχίρι αναφέρεται το γαλλικό περιοδικό Telegramme.

Ads

Το περιοδικό φιλοξενώντας δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, και της Ιρλανδέζας ευρωβουλευτή, Clare Daly, που θα πάρουν μέρος στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης, σχολιάζει τις διαρκείς αναβολές ως «ψυχολογικά βασανιστήρια» και παρατηρεί ότι οι μετανάστες «στην Ελλάδα θεωρούνται οι χειρότεροι εγκληματίες, τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές από μέλη του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή που κατηγορήθηκαν για φόνο και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Στο ρεπορτάζ διαπιστώνεται ακόμη η ειρωνική σύμπτωση της αναβολής της δίκης των Ακίφ και Αμίρ με την δημοσίευση της έκθεσης του Human Rights Watch, στην οποία καταγγέλλεται ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για την επαναπροώθηση άλλων προσφύγων και μεταναστών με αντάλλαγμα την υπόσχεση για χορήγηση ασύλου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Fabien Perrier στο Telegramme

Ads

Μπροστά από τα δικαστήρια στο νησί της Λέσβου, ο Αφγανός Ακίφ Ρασούλι φωνάζει: «Θέλω δικαιοσύνη!» Η αστυνομία τον έσπρωξε στο αυτοκίνητο, δεμένο με χειροπέδες σε έναν άλλο Αφγανό μετανάστη, τον Αμίρ Ζαχίρι, του οποίου η εντεκάχρονη κόρη και η σύζυγός του ξέσπασαν σε κλάματα. Ήλπιζαν στην απελευθέρωσή του. Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε διαφορετικά. Άλλη μια φορά!

Ο Ακίφ και ο Αμίρ καταδικάστηκαν σε «50 χρόνια φυλάκιση»

Οι δύο άνδρες ήταν στη φυλακή από την άφιξή τους στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020. Φεύγοντας από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, πλήρωσαν έναν διακινητή από την Τουρκία για να τους περάσει στην Ελλάδα, πόρτα εισόδου η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διακινητής εγκατέλειψε την σχεδία μόλις οι μετανάστες βρέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.Ο Ακίφ και ο Αμίρ κράτησαν το τιμόνι. Οι λιμενικοί αναχαίτισαν το σκάφος. Οι δυο παραδέχθηκαν ότι έπιασαν το τιμόνι, για να αποτρέψουν την ανατροπή της βάρκας.

Καταδικάστηκαν σε μια δίκη που διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά. Δεν απολογήθηκαν καν. Μόνο η κατάθεση του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος ελήφθη υπόψη. «Κατηγορούνται ότι διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια και ότι προκάλεσαν το θάνατο άλλων μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος και καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλάκιση έκαστος», εξηγεί ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.

«Ψυχολογικά βασανιστήρια»

O Ακίφ Ρασούλι και o Αμίρ Ζαχίρι άσκησαν έφεση και υποστηρίχθηκαν από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου. Όμως η ελληνική δικαιοσύνη συνεχίζει να καθυστερεί την έφεση. Θα γινόταν στις 17 Μαρτίου, μετατέθηκε για τις 18 Μαρτίου, μετά για τις 7 Απριλίου… και αυτή την Πέμπτη, αναβλήθηκε για τις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι δικηγόροι ζήτησαν αποφυλάκιση υπό όρους, την οποία αποδέχθηκε ο εισαγγελέας, αλλά αρνήθηκε ο δικαστής. «Είναι ψυχολογικά βασανιστήρια», είπε η ευρωβουλευτής Clare Daly.

Η ιστορία τους μοιάζει με αυτή δεκάδων άλλων μεταναστών που φεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή τη φτώχεια. «Στην Ελλάδα θεωρούνται οι χειρότεροι εγκληματίες, τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές από μέλη του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή που κατηγορήθηκαν για φόνο και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Έκθεση που καταγγέλλει τη βία

Κατά ειρωνικό τρόπο, την ίδια μέρα, η ΜΚΟ Human Rights Watch κατηγόρησε την Ελλάδα σε μια έκθεση ότι χρησιμοποίησε αιτούντες άσυλο για να απελάσει άλλους μετανάστες στην Τουρκία. Το HRW πήρε συνέντευξη από 23 Αφγανούς αιτούντες άσυλο που κατέθεσαν τη βία και την κλοπή της περιουσίας τους από τις αρχές προτού επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, στο ύψος του ποταμού Έβρου. Έτσι, εμποδίζονται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.