Τρίτο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη που είναι σήμερα την ώρα που το σχέδιο νόμου ξεκίνησε να συζητιέται στη βουλή.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο πολλοί τομείς και συνδικάτα έχουν καλέσει τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ένα προνόμιο το οποίο μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.

«Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή αν δεν συνεισφέρουν οι πιο πλούσιοι. Σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ακόμη και σε εκείνη του (συντηρητικού) Νικολά Σαρκοζί, συνεισέφεραν οι πλουσιότεροι», δήλωσε στο BFM TV ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας κατά τις δύο πρώτες ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο.

Στο κοινοβούλιο, υπάρχουν προς συζήτηση περισσότερες από 20.000 τροποποιήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων από την αριστερή συμμαχία Ενωμένη Αριστερά (Nupes).