Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τονίζει ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι μεγαλύτερο από το ισχύον 21% αλλά δεν φτάσει σε ύψη που θα είναι αβάσταχτο για τους ιδιώτες επενδυτές. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν ώστε – στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους – να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα προκαλούσε «πανικό» σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα. Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πάντως, προειδοποήσε σήμερα πως οποιοδήποτε «κούρεμα» χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ads

Σε συνέντευξη του στο γαλλικό ραδιόφωνο ο Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι τα νούμερα που κυκλοφορούν για «κούρεμα» του χρέους για 50% και άνω είναι «φαντασία». Πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι το 21% που πρατάθηκε στις 21 Ιουλίου δεν είναι επαρκές, τόνισε όμως ότι η απόφαση για το ύψος του κουρέματος δεν έχει καθορισθεί. “Βρισκόμαστε σε κατεύθυνση μιας γαλλογερμανικής συμφωνίας για τις επόμενες 10 ημέρες για τους όρους της προσαρμογής του κουρέματος που θα επιβληθεί στους ιδιώτες πιστωτές ώστε να είναι πιο ειλικρινές”, είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μπαρουάν υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει μια αναδιάρθρωση και δεν θέλει ένα πιστωτικό γεγονός. Και στην συνέχεια εξήγησε τους λόγους: “Κατ’ αρχήν για λόγους ηθικής και δεύτερον γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές προσπάθειες και πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της….. Γιατί αν επιβάλλουμε στους ιδιώτες ένα κούρεμα που θα ήταν αβάσταχτο ποιος θα επενδύσει ξανά στη συνέχεια στην Ελλάδα. Άρα είναι ζήτημα ισορροπίας”.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος σύστησε μεγάλη προσοχή όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ζητώντας παράλληλα εκ νέου την αλλαγή των συνθηκών για να μπορούν να τιμωρούνται οι δημοσιονομικοί παραβάτες. Η περικοπή του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, δήλωσε σήμερα η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι «αν επιχειρηθεί καν, τότε μόνο εφόσον έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Ads

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία γρήγορη και ριζική λύση για την κρίση μέσα σε ένα βράδυ, επισημαίνοντας ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν μαγική λύση και δεν μπορούν να υιοθετηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι «διχασμένοι» όσον αφορά το μέγεθος του κουρέματος. H πλειοψηφία συμφωνεί ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, την ίδια ώρα  που κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» πιέζουν για χρεοκοπία, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι Financial Times δημιοσιεύουν σήμερα συνέντευξη του αποχωρούντος προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ορκισμένου εχθρού οποιασδήποτε λύσης ενέχει κούρεμα του κρατικού χρέους, ο οποίος επαναλαμβάνει την άποψή του ότι «αναγκαστικές λύσεις» πρέπει να αποφευχθούν με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης και προειδοποιεί παράλληλα ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

ΕΒΑ: Στις αξίες αγοράς το «κούρεμα» ομολόγων

Η αξία των ομολόγων προβληματικών κρατών, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, πιθανόν να απομειωθεί στα επίπεδα που επικρατούν σήμερα στην αγορά (market value), στο πλαίσιο των νέων stress test που διεξάγει η European Banking Authority, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Reuters.

H τραπεζική Αρχή ΕΒΑ, πιθανότατα επίσης να επιβάλλει το όριο του 9% για τον συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1, για να αποφασίσει πόσα επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αντεπεξέλθουν, σε περίπτωση «κουρέματος» κρατικών ομολόγων.