Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε ρητά, μέσα στο Σύνταγμά της, το δικαίωμα στην άμβλωση. Με μια ιστορική απόφαση, το γαλλικό κοινοβούλιο σε συνεδρίασή του ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης της άμβλωσης ως συνταγματικού δικαιώματος.

Ads

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε και της υποδοχής που έτυχε η ιστορική αυτή απόφαση, είναι το γεγονός ότι ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με την εξής φράση να αναγράφεται στην επιφάνειά του: «Το σώμα μου επιλογή μου».

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ανακοίνωσε ότι 780 βουλευτές ενέκριναν την εισαγωγή του δικαιώματος της εκούσιας διακοπής κύησης στο σύνταγμα της χώρας.

Μόλις 72 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν κατά.  Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είχε αποποινικοποιήσει την εκούσια διακοπή κύησης στη Γαλλία από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ως παγκόσμιο μήνυμα χαιρέτισε την απόφαση ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, σχολίασε την ιστορική απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου κάνοντας λόγο για ένα «παγκόσμιο μήνυμα».

Η απαρχή ενός ελπιδοφόρου κόσμου

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε με τη σειρά του «Ο πόνος και η μνήμη τόσων γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες, μας στοιχειώνει… Σήμερα, η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στο Σύνταγμά μας, επισφραγίζει ότι κλείνουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι για όλες της γυναίκες στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η ημέρα αυτή αποτελεί την απαρχή ενός ελπιδοφόρου κόσμου.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Αυτή η νίκη είναι δική σας», διακήρυξε η Ματίλντ Πανό, βουλευτής του αριστερού κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η οποία πρότεινε και την ένταξη του δικαιώματος της άμβλωσης στο Σύνταγμα. Η ίδια χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως μια υπόσχεση για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται ανά τον κόσμο.