«Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στείλει το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και δεν είναι σε θέση ούτε να υπερασπιστεί το κοινό της νόμισμα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας, Πατρίκ Ντεβεντζιάν. Ο ίδιος έστειλε μήνυμα στη Γερμανία, ότι θα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ευρώπη, όπως ακριβώς η Ευρώπη εμφανίστηκε αλληλέγγυα απέναντι στη Γερμανία, όταν επανενώθηκε το 1990.

Ads

Ο Γάλλος υπουργός συμφώνησε με τη θέση ότι οι κερδοσκόποι δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο μόνον την Ελλάδα, αλλά και το Ευρώ ενώ μιλώντας για την άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε ένα σχέδιο έμπρακτης στήριξης, υπενθύμισε στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη δέχτηκε κατά την επανένωση της Γερμανίας την ισοτιμία «ένα προς ένα» για το δυτικογερμανικό και το ανατολικογερμανικό μάρκο.

«Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη».

Όπως είπε, η καγκελάριος Μέρκελ το γνωρίζει αυτό καλά, καθώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία. «Αυτή η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Π. Ντεβεντζιάν

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει την απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τους τρόπους μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα «την ημέρα που αυτό θα είναι αναγκαίο», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες διαπραγματεύονται μια συναίνεση ενόψει της αυριανής (Πέμπτη) συνόδου κορυφής.

H κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης ενεργοποίησαν από τα μέσα Μαρτίου «τα τεχνικά στοιχεία και τα εργαλεία που θα επιτρέψουν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, την υποστήριξη της Ελλάδας. Για τα υπόλοιπα, το Ευρωπαικό Συμβούλιο είναι αυτό που, την ημέρα που θα κριθεί αναγκαίο, θα ορίσει και θα επιλέξει την τεχνική λύση”.

«Να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού αποτελεσματικού και αποτρεπτικού μηχανισμού που θα “θωρακίσει” τις εθνικές οικονομίες και την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Άννυ Ποδηματά, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου