Με τις αντικειμενικές αξίες που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ το 2013, θα υπολογιστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς στη χώρα, στους οποίους τα ακίνητα και τα οικόπεδα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών. Αυτό ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και έφεραν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται επιπλέον το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τα τέλη Σεπτέμβρη η εξόφληση της πρώτης δόσης.

Ads

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης στη Βουλή, όπου για ακόμη μία φορά δεσμεύτηκε ότι την πλήρη εξάλειψη όλων των προβλημάτων και των αδικών του ΕΝΦΙΑ.

Σάλος με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Τα λάθη που έχουν γίνει στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχουν οδηγήσει σε «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οι αντιδράσεις έρχονται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, με 27 βουλευτές της ΝΔ να χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, ζητώντας να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης. Να μετατεθούν κατά ένα μήνα οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ, ζητά το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ότι «έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε».

Ads

Διαβάστε επίσης: Προσοχή κλέφτες: Ανάστατη η Ελλάδα για τον ΕΝΦΙΑ

Τι ζήτησαν οι 27 γαλάζιοι

Οι 27 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητούν να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν καθώς και γίνουν αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου και να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων που δεν έχουν έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι :Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Τσιάρας Κώστας, Τζαβάρας Κώστας, Αναστασιάδης Σάββας, Βλάχος Γεώργιος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Δαβάκης Αθανάσιος, Νταβλούρος Αθανάσιος, Λυκουρέντζος Ανδρέας, Κοντός Αλέξανδρος, Καράμπελας Γιάννης, Κόλλιας Κώστας, Κλειτσιώτης Κώστας, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κοψαχείλης Τιμολέων, Μανδρέκα Ασπασία, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Σολδάτος Θόδωρος, Βογιατζής Παύλος, Κουτσούμπας Ανδρέας, Καραμανλή Άννα, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Μαρίνος Ανδρέας, Δήμας Χρήστος, Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας και Πασχαλίδης Ιωάννης. 

Για έλλειψη συνταγματικότητας στον ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Προκοπης Παυλόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στον Real Fm, «Πρόκειται για έμμεση δέσμευση περιουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων,  κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την επιφύλαξη πως πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο η επιβολή του οποίου υπαγορεύεται από τις ειδικές συνθήκες. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας χωρίς ωστόσο να φορολογείται το εμπράγματο δικαίωμα επί των ακινήτων.

Για τον ΕΝΦΙΑ αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα.  Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει συνάντηση από τον Γκίκα Χαρδούβελη «προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικό τρόπο, κενά, στρεβλώσεις ή και λάθη από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, επανέλαβε την υπόσχεση για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ενώ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη. «Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μωραί παρθέναι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ
 
«Τα  όρια της πολιτικής πρόκλησης αγγίζουν οι δήθεν αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατό αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα «ως μωραί παρθέναι» να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν! Αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών» σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. 

ΔΗΜΑΡ: Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

«Η κυβέρνηση οφείλει να εισαγάγει στην Ολομέλεια της Βουλής, με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει διατάξεις όπου θα αίρονται ακραίες στρεβλώσεις και κραυγαλέες αδικίες του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας «να μην αρκεστεί στην επαγγελία αλλαγών, αφού πρώτα υπάρξει εφαρμογή του νόμου».

«Καθημερινά πλέον, στα πραγματικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις, οι αδυναμίες και, κυρίως, τα λάθη στη δομική συγκρότηση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, που πρώτα απ΄όλα με την έλλειψη αφορολόγητου ορίου πλήττουν νοικοκυριά σε ακραίες καταστάσεις, χαμηλά εισοδήματα και μικρούς ιδιοκτήτες. Η Δημοκρατική Αριστερά με την κατάθεση συνολικών προτάσεων για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τα δύο τελευταία χρόνια και, ιδιαιτέρως, ενόψει της νομοθέτησης του ΕΝΦΙΑ, είχε αναδείξει τα προβλήματα που θα προέκυπταν με τις νέες ρυθμίσεις. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.