Πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν τα σύννεφα τόσο στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στην «γαλάζια» παράταξη, αφού οι υπερσυγκεντρωτικές τάσεις του πρωθυπουργού, οι γκάφες, που νωρίς έλαβαν χώρα από υπουργούς αλλά και τον ίδιο, και επιπλέον οι ασυνέπειες της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις που δόθηκαν επισύρουν την οργή στο εσωτερικό του κόμματος. 

Ads

Ο «γαλάζιος» εμφύλιος είναι γεγονός και το πρώτο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το «σαμαρικό». Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι οργισμένος με τον πρωθυπουργό – τον οποίο είχε στηρίξει για την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 – για τον παραγκωνισμό του, πρώτα από τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ κι ύστερα για τις προθέσεις Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Σαμαρικά πυρά 

Τα πυρά είναι συνεχή, και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έδωσε νέες λαβές στο φιλο-σαμαρικό antinews να του ασκήσει σφοδρή κριτική. «Αναρωτιόμαστε γιατί το Μαξίμου και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζουν για την φετινή ΔΕΘ», αναφέρει σημερινό άρθρο που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, ότι ακολουθεί την οικονομική πολιτική που είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό, ότι παραδέχεται πως κορόιδευε τους ψηφοφόρους για το Μακεδονικό, καθώς λέει ότι τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για προσκύνημα στον «κουμπάρο». Εν συνεχεία του χρεώνει ότι το μοναδικό που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει η «δυναστεία» Μητσοτάκη στην εξουσία τόσο με την ψήφο των απόδημων, όσο και  με την επιλογή συγκεκριμένου υποψηφίου από την κεντροαριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προαναγγέλλει δε, ότι μια τέτοιου είδους επιλογή θα επιφέρει αναμενόμενη εσωκομματική οργή, την οποία δύσκολα ο πρωθυπουργός θα καταστείλει. 

Ads

Μέτωπο Μητσοτάκη με Δένδια 

Εκτός από το στρατόπεδο Σαμαρά ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει προβλήματα και εντός της κυβέρνησής του, με το σημαντικότερο μέτωπο να είναι αυτό που έχει ανοίξει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Σε τρία επίσημα ταξίδια που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα. Μάλιστα στην Ολλανδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (και ανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη) Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σε μια κίνηση που μάλλον εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, ο Νίκος Δένδιας, όταν το Μαξίμου του έστειλε μια λίστα με τρία πρόσωπα – υποψήφιους για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης ώστε να επιλέξει το ένα, τα απέρριψε και τα τρία. Η κίνηση αυτή με τη σειρά της προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου από το οποίο μάλιστα διαμηνύθηκε ότι μάλλον… δεν κατάλαβε καλά ο κ. Δένδιας κι όταν ξαναδεί τη λίστα θα επιλέξει κάποιον… με εντολή Μαξίμου. 

Μαλλιά κουβάρια στο υπ. Υγείας

Κι ενώ στη διπλωματία της χώρας υπάρχουν αγκάθια, στο υπουργείο Υγείας γίνονται μαλλιά κουβάρια. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Μάλιστα του αφαίρεσε τις αρμοδιότητες αναφορικά με την πολιτική του φαρμάκου. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έξαλλος απευθύνθηκε στο Μαξίμου το οποίο του έδωσε τον έλεγχο των νοσοκομείων, στον οποίο όμως ο Βασίλης Κικίλιας παρεμβαίνει με κάθε ευκαιρία. Οι γνωρίζοντες τα του υπουργείου λένε ότι οι σχέσεις των δυο είναι κάκιστες και δεν θα ήταν περίεργο ο ένας εκ των δυο ή και οι δυο να  οδηγηθούν τελικά στην έξοδο. 

Δυσαρέσκεια για τις γκάφες

Παράλληλα οι γκάφες τόσο του ιδίου, όσο και της κυβέρνησης δεν δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον απαραίτητο αέρα να αναπνεύσει. Το κορυφαίο κυβερνητικό ατόπημα διέπραξε ο ίδιος κάνοντας λόγω σε συνέντευξή του στο εξωτερικό λόγο για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση «Ελλάδα 2021». Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τη σκυτάλη του φιάσκου πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνοντας με τη σειρά της αμφίσημες δηλώσεις, τις οποίες επιχείρησε να μαζέψει σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα ετοιμάσει πρόταση για τα Γλυπτά. 

Και σαν να μην έφταναν τα Γλυπτά, την κυβέρνηση στοιχειώνει και το «112», το οποίο αφού είχε διαφημιστεί ως το απόλυτο εργαλείο για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εστάλησαν πολλαπλά δοκιμαστικά SMS, ουδέποτε λειτούργησε σε κάποια από τις πυρκαγιές, φέρνοντας πονοκέφαλο στα αρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ερωτηθείς σχετικά πέταξε την καυτή πατάτα στον αρμόδιο υπουργό. Ο λόγος για τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, προερχόμενο εκ του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δέχεται γαλάζια πυρά, όχι μόνο για το 112 αλλά και για «ψηφιακή μεταρρύθμιση» που προωθεί.