Η βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα κόστισε στην κυβέρνηση πολύ περισσότερο απ’ όσο θέλει να δει – και να παραδεχθεί – το Μαξίμου, η έκρηξη του Γιώργου Βλάχου στην Βουλή ήταν το δημόσιο ξέσπασμα της κρίσης που σοβεί μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και του «επιτελικού κράτους», και η απώλεια ελέγχου στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται πεδίο δοκιμασίας της ενδοκυβερνητικής συνοχής.

Ads

Κοινώς, το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη αμφισβητείται πλέον και εκ των έσω, και οι απαντήσεις που δίνονται από το Μαξίμου δεν δείχνουν – προσώρας τουλάχιστον – ικανές να εκτονώσουν το κλίμα.

Στο θέμα της Πάρνηθας, στο Μαξίμου αντελήφθησαν την έκταση της ζημιάς όταν η υπόθεση πήρε διεθνή διάσταση , με δημοσιεύματα από το Politico και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έως το Euronews. Η δε επιχείρηση «damage control» έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα από αυτό καθαυτό το πρωθυπουργικό ατόπημα – της εκδρομής και της φωτογράφησης χωρίς μέτρα προστασίας εν μέσω πανδημίας και διαρκούς επίκλησης της ατομικής ευθύνης των πολιτών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις να παραδεχθεί το λάθος και να κλείσει η υπόθεση με μια, έμμεση ή μη, συγνώμη, όμως τις απέρριψε. Αντί αυτού, επελέγη η τακτική της μετωπικής αντεπίθεσης και του αντιπερισπασμού με το εύρημα της «βίλας Τσίπρα» στο Σούνιο. Και υπήρξε εντολή να δοθεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού μια δήλωση στο Euronews, που επιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραβίασε κανέναν κανόνα «διότι η σωματική άσκηση και οι περίπατοι επιτρέπονται εντός του νομού κατοικίας», άνευ καμίας εξήγησης για την φωτογράφηση χωρίς μάσκες και για το γεγονός ότι πολλοί πολίτες έχουν ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμα για «περιπάτους» ανάλογους με αυτούς του πρωθυπουργού.

Ads

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό εντός ΝΔ, πολλοί βουλευτές λένε ότι «τελικά, το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι ο πρωθυπουργός δικαιούται και αξιώνει ειδική μεταχείριση», και οι αιχμές της Ολγας Κεφαλογιάννη – «κανέναν δεν έβλαψε η αυτοκιριτική» – ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Κατόπιν αυτών ελήφθη και η απόφαση να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέντευξη απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, κι έχει ενδιαφέρον εάν και εκεί θα μείνει στην ίδια γραμμή ή όχι.

Οι πρακτικές του Μαξίμου, ωστόσο, πυροδοτούν κλιμακούμενες τριβές και εντάσεις και σε ευρύτερο επίπεδο, με τους βουλευτές να μην κρύβουν πλέον την οργή τους για το γεγονός ότι το «επιτελικό κράτος» και οι υπουργοί όχι μόνον τους αγνοούν αλλά και τους απαξιώνουν.

Η θερμή παρέμβαση του Γιώργου Βλάχου στο χωροταξικό νομοσχέδιο – «δεν είμαι μικρό παιδί να με εμπαίζετε» – ήρθε αφότου ο βουλευτής είχε κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνον για να διεκδικήσει ο ίδιος την διόρθωση ενός άρθρου, αλλά και να μαζέψει και να καταθέσει τροπολογίες από πολλούς συναδέλφους του από αρκετές περιφέρειες που έβρισκαν παντού κλειστές υπουργικές και επιτελικές πόρτες.

Η διόρθωση πέρασε μεν μετά το… παρ’ όλίγον θερμό επεισόδιο, οι βουλευτές όμως μιλούν πια ανοιχτά για φαινόμενα αλαζονείας και ελιτισμού και, κατά τις πληροφορίες, η οργή τους έχει μεταφερθεί από αρκετούς πια διαύλους και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να βάλει το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ αναμένονται συστάσεις και στους υπουργούς για καλύτερη συνεργασία.  Περαιτέρω, δε, οι οριστικές λύσεις παραπέμπονται στον «δομικό», όπως περιγράφεται, ανασχηματισμό με τις διαρροές να θέλουν ένταξη στην κυβέρνηση πολύ περισσότερων κοινοβουλευτικών. Από αρκετούς βουλευτές, ωστόσο, το μήνυμα εισπράττεται με δυσπιστία, αφενός διότι θεωρούν ότι η υπόσχεση υπουργοποιήσεων είναι πάντα ένα καλό μέσο για να συγκρατούνται οι αντιδράσεις, αφετέρου διότι θυμίζουν ότι η σύσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου «επιτελικού κράτους» ήταν και είναι προσωπική επιλογή και απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.