Ως «αποκάλυψη βόμβα» παρουσιάστηκε ξαφνικά τη Δευτέρα ένα έγγραφο των Wikileaks, που δημοσιεύθηκε το 2011, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό.  Το εν λόγω έγγραφο, ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που συντάχθηκε στις 29 Ιουλίου του 2008, αναφέρει πως η τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «θα αποδεχόταν τελικά» το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ads

Το σχετικό τηλεγράφημα, αρχικά παρουσιάστηκε από φιλικά προς τη ΝΔ μέσα, ως «έγγραφο φωτιά», που «επιβεβαιώνει» πως «η ΠΓΔΜ πήρε όσα ζητούσε χωρίς καμία παραχώρηση».  Άμέσα ακολούθησε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις».

Το έγγραφο, αν και επανήλθε τώρα στο προσκήνιο, προφανώς ενόψει ΔΕΘ στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, δεν είναι σημερινό, αλλά έχει δημοσιευτεί πριν από επτά χρόνια (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Αυγούστου του 2011) και επιπλέον σε αυτό επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία «erga omnes», αλλά επιθυμεί τη διπλή ονομασία, για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αυτός ήταν και ο λόγος που η σχετική πρόταση είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το 2008. 

Επιπλέον επισημαίνεται στο έγγραφο πως «η μακεδονική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά» το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, αναφορά που καταδεικνύει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόταν το όνομα της «Βόρειας Μακεδονίας». Πρόκειται για μια σύνθετη ονομασία την οποία προωθούσε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και οι μετέπειτα κυβερνήσεις και το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν το ζήτημα του «erga omnes», το οποίο τελικά περιλαμβάνεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, εκτός από τις σχετικές επίσημες δηλώσεις και τα έγγραφα της περιόδου, η υποστήριξη της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», επιβεβαιώνεται και από πολλά άλλα έγγραφα που μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο Wikileaks.

Ads

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Κοτζιάς: «Κοντή η μνήμη της ΝΔ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή». «Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρουέφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρουέφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρουέφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρουέφσκι. Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Όψιμος «μακεδονομάχος» ενόψει ΔΕΘ

«Δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος. Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμη φορά, ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες» συμπληρώνει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία των Σκοπίων επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;»