Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα τη μεγαλύτερη, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, ναυτική άσκηση στην ιστορία της χώρας.

Ads

Η ναυτική άσκηση θα διεξαχθεί στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου

Σε αυτή συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία που συνοδεύονται από drones, ελικόπτερα και αεροπλάνα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.Κατά την άσκηση θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι να βελτιώσουν το επίπεδο ετοιμότητας τους για στρατιωτική δράση, αλλά και τις κοινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.

Ads

Πρόκειται για ένα σκηνικό, το οποίο το CNNTurk έσπευσε να περιγράψει ως «άσκηση – πρόβα πολέμου», ενώ το concept της εν λόγω «πρόβας» φρόντισε να περιγράψει ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της άσκησης μέσα από τουρκική φρεγάτα: «Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας: «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο». Ο Χουλουσί Ακάρ, μάλιστα, δεν παρέλειψε στο ίδιο μήνυμα να αναφερθεί και στα «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας».

To timing της άσκησης  δεν είναι τυχαίο, καθώς χθες η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία και του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη. 

Εντός της εβδομάδας επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός της Exxon Mobil αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις για την ανακάλυψη πολύ σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος», στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό δείχνουν με ασφάλεια τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος».

Την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να απαντήσουν σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Ρήγας, στον Νews24/7 στους 88,6.

Μιλώντας για την «Γαλάζια πατρίδα», ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «το σύστημα επιτήρησης των ενόπλων δυνάμεων είναι σε ετοιμότητα. Εφόσον δεν υπερβούν τα όρια στη βάση του διεθνούς δικαίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, εφόσον συμβεί». «Αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε εκ προοιμίου», σημείωσε.