O Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ νομοθετική ρύθμιση για να «αποκρυσταλλωθούν οι αρμοδιότητες» μεταξύ κράτους, δήμων, φορέων και υπηρεσιών, υποσχέθηκε έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους έμειναν – και παραμένουν – χωρίς ρεύμα από την κακοκαιρία και είπε ότι «ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ των ευθυνών» για το επιτελικό χάος στην διαχείριση της «Μήδειας».

Ads

Η «ενόχληση» του πρωθυπουργού ωστόσο δεν ανέκοψε το μπαράζ των γαλάζιων αλληλοκαρφωμάτων για το «τις πταίει» για την κατάρρευση των υποδομών, με άπαντες να βρίσκουν και να δείχνουν βολικούς ενόχους παντού πλην του επιτελικού κράτους. Ο Μάκης Βορίδης κι ο Γιώργος Πατούλης έδειξαν ως υπεύθυνο τον ΔΕΔΔΗΕ και στήριξαν, εκ θέσεως, την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βγήκαν αντίθετα και στήριξαν τον ΔΕΔΔΗΕ και η Ντόρα Μπακογιάννη επέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες σε όλους, και θύμισε η διακυβέρνηση δεν ασκείται στα τηλεπαράθυρα αλλά επί του πεδίου.

«Κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν ότι εκλεγόμαστε από τις τηλεοράσεις, αλλά εκλεγόμαστε από την αποτελεσματικότητα του έργου μας», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΙ, αν και στο μεγάλο κάδρο άφησε και εκείνη στο απυρόβλητο το επιτελικό κράτος του Μαξίμου. Αντ’ αυτού, επέλεξε να πετάξει την μπάλα στις παθογένειες του ελληνικού κράτους και στις υποδομές: «Όταν κάτι δεν έχει φτάσει στα όριά του, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παίρνουμε τα μέτρα μας για να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή», είπε τονίζοντας την ανάγκη της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης. «Για την κυβέρνηση», πρόσθεσε, «αυτό είναι πλέον μια τεράστια ‘καμπάνα’, ότι κανένας πια δεν μπορεί να περιμένει με αυτά τα δίκτυα να κάνει δουλειά».

Γιώργος Γεραπετρίτης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επέλεξαν αν ρίξουν το «ανάθεμα» στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποκρούοντας τις βολές συναδέλφων τους κατά του ΔΕΔΔΗΕ. «Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι «ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και μάλιστα άμεσα, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη, έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά».

Ads

Μη δημοσίως και με αλλεπάλληλες διαρροές από χθες κυβερνητικά στελέχη και πηγές του Μαξίμου δείχνουν ως υπεύθυνους και τους Δήμους που δεν κλάδεψαν εγκαίρως τα δέντρα. Υπό το βάρος όμως και των έντονων διαμαρτυριών από την «γαλάζια» ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέκρουσε την κριτική για την τοπική αυτοδιοίκηση και επέστρεψε το μπαλάκι των ευθυνών στον ΔΕΔΔΗΕ: «Η ευθύνη», είπε, «βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε».

Το ενδοκυβερνητικό blame game σχολίασε μετά την ομιλία Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας». Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «για τέταρτη μέρα χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος “από το πινγκ πονγκ ευθυνών”». Και καλεί τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να αναζητά “υπευθύνους” για μετακύλιση ευθυνών», αφού, όπως αναφέρει, «το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του».